стоичков 2

На днешния ден преди 25 години: Завръщането на Стоичков в Барселона

Представяте ли си в момента 29-годишният Неймар да се завърне в Барселона в опит да спечели още една Шампионска Лига? Малко вероятно. Именно това, обаче, прави Христо Стоичков на 12 юли 1996 година. Камата се завърна при каталунците с надеждата да повтори успеха от 1992, постигнат с Дрийм Тийма под ръководството на Йохан Кройф. Той така и не успя да спечели още една „ушата“, но помага на „блаугранас“ да спечелят Купата на краля и Суперкупата на Испания под ръководството на Боби Робсън през сезон 1996/97.

През следващата кампания легендарната осмица напуска „Камп Ноу“ след множество контузии и неразбирателство с треньора Луис ван Гаал, като на 13 март 1998 прекратява договора си с Барселона и се завръща в ЦСКА. Тогава Стоичков си взе последно сбогом с Барселона, а не както си мислеха всички през 1995, когато замени каталунците с Парма, който заплати 11 милиона евро за услугите му.

„Да напусна Барселона през 1995 бе най-голямата грешка в кариерата ми. Ако имах магическа пръчка и можех да променя само едно нещо, би било това. За щастие, успях да се завърна още през следващата година“, признава Стоичков.

Тогава той си тръгва със скандал с великия Йохан Кройф, за когото казва „Не мога да го понасям повече“, макар да признава колко важен е нидерландеца за успешната му кариера.

На 12 юли 1996, Хосеп Мария Мингея, агент на българина, преговаря с Парма да върне Стоичков в Барселона за 3 милиона евро, тък като Христо и семейството му не са успели да се приспособят към студения италиански град.

„Бях трогнат, когато съпругата на Христо, Мариана, ми се обади и ми каза, че той е тъжен и иска да се върне. Той бе по-развълнуват и от първия си трансфер при нас“, казва тогавашният президент на Барселона Хосеп Луис Нуньес.

Вторият престой на българина на „Камп Ноу“ далеч не е толкова успешен, колкото първият. Тогава той помага на каталунците да спечелят четири пъти Ла Лига и веднъж КЕШ, спечелвайки и Златната топка през 1994.

Leave a reply