fifa

ФИФА извади отборите от Зимбабве и Кения от международните мачове

Международната федерация по футбол (ФИФА) извади от международни участия Зимбабве и Кения, след като установи намеса на държавната власт в местните структури.

Отборите от Зимбабве – национални и клубни, са със забрана за международни мачове, след като Държавният спортно-рекреативен комитет отказа да освободи от контрола си Футболната Асоциация на Зимбабве и да възстанови избраното ръководство. Официално шефовете на местния футбол бяха отстранени от държавата заради обвинения в корупция.

Кения е със спрени права да играе международни мачове, след като местният министър на спорта отстрани целия изпълком на федерацията по футбол заради корупция. Президентът на Кенийската футболна федерация Ник Муендуа най-вероятно ще бъде изправен пред съда по обвинения в криминални действия.

Двете наказания бяха обявени лично от Джани Инфантино, президент на ФИФА. Инфантино каза, че освен спирането на клубните и националните отбори от участия, се прекратява и финансирането на двете централи по програмите за подпомагане.

Решението на ФИФА към Зимбабве да възстанови избраното ръководство е с дата на постановлението 3-и януари, но въвеждането му в изпълнение се забави и отборът беше допуснат все пак до участие в турнира за Купата на Африка.

Инфантино добави, че наказанията и за двете страни ще бъдат вдигнати, когато се изпълнят указанията на ФИФА и няма фиксиран срок за това. В същото време Световната централа обяви, че е готова да съдейства за разследването по корупционни обвинения и сексуално насилие на зимбабвийските футболни шефове, след което да бъдат проведени нови избори.

Leave a reply