Суперлига

Суперлига: Какво следва сега?

Никога не сме виждали нещо подобно. В рамките на два дни отцепилата се Суперлига от 12 отбора заплаши да разкъса европейския футбол, преди да рухне късно във вторник вечерта, когато Голямата шестица на Висшата лига оттегли подкрепата си.

След като Милан и Атлетико Мадрид също се оттеглиха, председателят на Ювентус Андреа Аниели призна в сряда, че Суперлига не може да продължи, въпреки че остава „убеден в красотата на този проект“.

Но какво се случва сега? След доста необикновена седмица, Мат Слейтър от The Athletic изпи своята безкрайна чаша кафе и отговори на вашите въпроси относно последиците от хитростите в Суперлигата.

В сряда вечерта стана ясно, че Висшата лига се стреми да премахне самозваната Голяма шестица от подобни действия.

Изпълнителният президент на Манчестър Юнайтед Ед Удуърд, председателят на Челси Брус Бък, изпълнителният директор на Арсенал Винай Венкатешам, главният изпълнителен директор на Манчестър Сити Феран Сориано и председателят на Ливърпул Том Вернер бяха помолени да напуснат позициите си в комисиите на Висшата лига.

Брус Бък, изпълнителният директор на Челси

Брус Бък, изпълнителният директор на Челси

Смята се, че Висшата лига също се стреми да отстрани Удуърд и изпълнителния директор на Ливърпул Том Вернер от своята „консултативна група за клубно излъчване“.

Останалите 14 отбора се лютят, с право. Поставете се на мястото на Евертън. Те се опитват да построят стадион на стойност 500 милиона паунда. Може да сте го пропуснали, но Нюкасъл Юнайтед също се продава (както впрочем и половин дузина от останалите клубове от Висшата лига). И някой току-що е купил Бърнли с много кредитни пари. Това е като да разтегнете бюджета си, за да си купите хубава къща, но след шест месеца да разберете, че прекрасното поле в съседство ще бъде кланица.

Самата Висша лига е на път да излезе на пазара с правата си за излъчване. Клубовете от Голямата шестица са участвали в срещи по този въпрос. Те са участвали в срещи относно стратегическия преглед, предизвикан от Project Big Picture (помните ли това? Последният път, когато Юнайтед, Ливърпул и др. направиха заговор срещу останалите). Това звучи ли като добросъвестно действие? 

Подозирам, че ще чуем много повече за това и правни термини като „деликатна намеса“. Има много силен случай, че директорите на тези клубове са преминали теста на собствениците и директорите на Висшата лига. Собствениците може и да са го направили. Но дори и да не са, те отново трябва да работят с останалата част от лигата. Как ще стане това?

Какво ще стане, ако телевизионният търг от това лято разочарова? Кого ще обвиняват? Така че мисля, че определено ще има последици за хората.

Дали клубовете от Суперлигата всъщност са направили нещо – за разлика от това, че ще направят нещо – това представлява нарушение на правилата, а в това не съм толкова сигурен. Но подозирам, че в момента има съпернически клубове, които преглеждат правилника, за да проверят какво могат да направят. 

Кой какво печели освен пари и какви са мотивите на силните отбори?

Американските собственици на отбори като Арсенал, Ливърпул и Манчестър Юнайтед искаха да спечелят веднъж пари, което означава неща като липса на изпадане, по-дълги телевизионни сделки и франчайзи. Италианците (Интер, Милан и Ювентус) просто искаха нещо, което да ги спаси от Серия А.

Манчестър Сити и Челси бяха като децата на детската площадка, които виждат голяма суматоха, знаят, че вероятно е лошо и трябва да си тръгнат, но не могат да си помогнат… ами ако е нещо невероятно? За Сити те имаха добавения мотив да не искат да бъдат изоставени в УЕФА със собствеността на Катар Пари Сен Жермен и спонсорирания от Катар Байерн Мюнхен.

Барселона просто се нуждае от нещо, за да изчезнат дълговете им. А Атлетико Мадрид нямаше да остане настрана от нищо, което правят Барса и Реал.

Звучи ли това като здрава основа за разкъсване на европейския спортен модел?

Достатъчно скандално ли е да санкционираме клубовете, които се включиха? Мисля, че това ще бъде трудно за придържане и не откривам никакъв апетит за това от УЕФА. Все още не, така или иначе. Подозирам, че и Висшата лига ще се успокои, особено след като бунтовническите клубове са направили такива действия.

Що се отнася до излъчването на Шампионската лига, добре, това не е нов ред. Това продължава от около 20 години. Преди около 30 години разделението на приходите беше 50/50 между участващите клубове и УЕФА. Ето защо топ клубовете сформират лобистка група, наречена G14, която в крайна сметка се превърна в ЕСП като част от мирното споразумение, подкрепено от Европейската комисия.

Оттогава разделението е около 80/20 в полза на участващите клубове (както на Шампионската лига, така и на Лига Европа), като 20-те процента отиват в УЕФА за режийни разходи и разработки, както и солидарни плащания на неучастващи клубове. Това наистина е компенсация за всички национални лиги, които се съгласяват да предоставят на УЕФА ексклузивни вечерни слотове в средата на седмицата, което позволява на УЕФА да донесе повече пари за излъчване. Едната ръка мие другата и всичко е окей.

По-малко от 24 часа, след като 12 големи европейски клуба обявиха намерението си да организират отцепническо състезание, президентът на УЕФА Александър Чеферин спокойно потвърди нов формат, който „запазва принципа, че националното представяне, което трябва да бъде ключът към квалификацията и потвърждава принципите на солидарност точно чрез игра и на открито състезание”. Знаехме с кого говори там, разбира се.

президентът на УЕФА Чеферин

Той говореше за дългоразпространения швейцарски модел, който е обяснен тук. Ще има увеличение от 32 на 36 отбора, участващи в състезанието и на всеки клуб ще бъдат гарантирани минимум 10 сценични мача срещу 10 различни противника, вместо предишните шест мача срещу три отбора в една група. 

Но настаняването на четири допълнителни мача през есента ще бъде предизвикателство за повечето национални лиги, включително в Англия, където Купата на Лигата ще бъде под заплаха. Три от четирите допълнителни места в Шампионската лига междувременно биха отишли в клубове въз основа на минали резултати в Европа, използвайки системата за класиране на коефициентите на УЕФА.

Осемте най-добри отбора в лигата ще се класират автоматично за нокаут етапите, докато отборите, класиращи се от девето до 24-то място, ще се състезават в плейоф, за да си осигурят място в осминафиналите.

Лига Европа и Лига на Конфернциите ще следват подобен формат, с шест мача в груповите етапи. УЕФА заяви, че ще бъде обсъдено и евентуално разширяване на двете лиги до общо 36 отбора.

Leave a reply