Кои са стадионите, които ще домакинстват мачове от Световно 2022 в Катар?

За да отбележим двугодишното обратно броене до Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година, нека видим кои ще са стадионите, които ще домакинстват срещи от големия турнир. Три стадиона – Khalifa International, Al Janoub и Education City – са открити и са напълно функциониращи, а останалите пет са на различни етапи от строителството. Всичките осем стадиона ще бъдат завършени доста преди турнира, който ще започне на 21 ноември 2022 г.

Al Bayt Stadium

Забележителна гледка ще посрещне феновете на стадион Al Bayt, който се доставя от Aspire Zone Foundation. Проектирано да представя арабското гостоприемство, мястото ще бъде домакин на девет мача до етапа на полуфиналите на Катар 2022 и е покрито от структура, наподобяваща традиционна арабска палатка, известна като „bayt al sha’ar“, пълна със състояние на модерният прибиращ се покрив.

Структурата на стадиона е завършена и е готова да бъде домакин на мачове. Това включва полагането на терена на стадиона в световен рекорд. Това е второто място за турнири в Катар 2022, което постига петзвезден рейтинг от Глобалната система за оценка на устойчивостта (GSAS). Околният парк Al Bayt също е отворен за обществеността.

Капацитетът на съоръжението е 60 000 места и се намира на 43 километра от столицата Доха.

Al Janoub Stadium

Разположен в Al Wakrah с дизайн, вдъхновен от покойния британско-иракски архитект Dame Zaha Hadid, футуристичният стадион Al Janoub ще бъде домакин на седем мача до осминафиналите по време на Катар 2022. Дизайнът е вдъхновен от платната на традиционни лодки доу – в знак на почит към морското минало на Ал Вакра. Иновативната охладителна система и прибиращият се покрив означават, че стадионът може да се използва целогодишно.

Стадионът беше открит на 16 май 2019 г. преди финала за Купата на Амир тази година. Съвсем наскоро Ал Януб бе домакин на мачове в Западната зона на Шампионската лига на АФК 2020 и също така е място за частта от състезанието в Източната зона. Стадионът също е избран от Азиатската футболна конфедерация (AFC) като място за финала на Шампионската лига на AFC 2020 на 19 декември.

Капацитетът на съоръжението е 40 000 места и се намира на 23 километра от столицата Доха.

Al Rayyan Stadium

Стадион Ал Раян ще покаже най-доброто от катарската култура, когато е домакин на седем мача до осминафиналите по време на Катар 2022. Външната фасада ще бъде съставена от сложни модели, представящи Катар, от историята на търговията до разнообразната дива природа. Пустинните пейзажи на Ал Раян ще бъдат отразени на фасадата – и в зоните за гостоприемство с форма на дюна и сергии за стоки, осеяни около комплекса на стадиона.

Последните завършвания на инфраструктурата включват фасадата на стадиона, инсталацията за сядане и игралната повърхност. Очаква се стадионът да бъде открит в близко бъдеще.

Капацитетът на съоръжението е 40 000 места и се намира на 22 километра от столицата Доха.

Al Thumama Stadium

Дизайнът на стадион Ал Тумама е вдъхновен от „гахфията“, традиционна тъкана шапка, носена от векове от мъже в арабския свят. Това е първото място на Световно 2022, проектирано от катарски архитект – Ибрахим М. Джайда. По време на Катар 2022 стадионът ще бъде домакин на осем мача до етапа на четвъртфиналите.

Покривните и фасадни работи са завършени, както и инсталацията на трибуната на стадиона. Монтажът на седалките, заедно с механични, електрически и водопроводни работи, както и довършителни работи продължават.

Капацитетът на съоръжението е 40 000 места и се намира на 13 километра от столицата Доха.

Education City Stadium

Education City Stadium се намира в сърцето на фондация Катар – оживен център за знания и иновации, където тази ултрамодерна арена ще бъде подходящо допълнение и траен символ на устойчивост. Стадионът ще бъде домакин на осем мача до етапа на четвъртфиналите по време на Катар 2022 и в крайна сметка ще стане дом на женския национален отбор на Катар.

Стадионът стана първото място за турнири в Катар 2022, което получи петзвезден рейтинг за устойчивост GSAS преди откриването му през юни 2020 г. Наскоро Education City беше домакин на мачове в западната зона на Шампионската лига на AFC 2020 и също е място за частта от състезанието в Източната зона.

Капацитетът на съоръжението е 40 000 места и се намира на 12 километра от столицата Доха.

Khalifa International Stadium

На 19 май 2017 г. Khalifa International Stadium стана първият стадион на Световно 2022, който бе отворен, когато беше домакин на финала за купата на Амир пред повече от 40 000 фенове. Разположено в зоната Aspire, историческото място преди това е било домакин на Азиатските игри и Азиатската купа на AFC. По време на Катар 2022 стадионът ще бъде домакин на осем мача до плейофа за третото място.

Последните събития, които се проведоха в Khalifa International, включват световното първенство по лека атлетика на IAAF през 2019 г., 24-ата купа на Арабския залив и FIFA Club World Cup Qatar 2019 ™. Миналата година стадионът беше домакин на мачове в Западната зона на Шампионската лига на АФК 2020 и също така е място за частта от състезанието в Източната зона.

Капацитетът на съоръжението е 40 000 места и се намира на 13 километра от столицата Доха.

Lusail Stadium

Стадионът Lusail с 80 000 места ще въплъти амбицията на Катар и страстта му да споделя арабската култура със света. Дизайнът на този великолепен стадион е вдъхновен от взаимодействието на светлината и сянката, което характеризира фанарния фенер. Мястото ще се превърне и в централната част на Lusail – новопостроен, модерен мегаполис, проектиран специално с оглед на нуждите на жителите. Стадионът ще бъде домакин на десет мача до и включително финала на FIFA World Cup Qatar 2022 ™.

Бетонните работи на стадиона и монтажа на стоманени чаши са завършени, а големият лифт на покрива е започнал. Монтажът на стоманената конструкция и фасадата на стадиона продължава, както и механичните, инженерните, ВиК и довършителните работи.

Капацитетът на съоръжението е 80 000 места и се намира на 16 километра от столицата Доха.

Ras Abu Aboud Stadium

Стадионът Ras Abu Aboud ще бъде първото напълно разглобяемо и използваемо място за турнири в историята на Световното първенство по футбол. Проектиран от Fenwick Iribarren Architects, този стадион с капацитет от 40 000 ще бъде изграден с използване на транспортни контейнери и други модулни материали. С изглед към зашеметяващия силует на Доха Корниш и West Bay, стадионът ще бъде домакин на седем мача до осминафиналите по време на Катар 2022.

Стадионът ще бъде построен с използване на 998 модулни контейнера, като доставката и инсталирането на всички останали контейнери вече са завършени. Това включва специални контейнери за завършената първична подстанция Kahramaa. Всички останали конструктивни стоманени елементи, включително опъващи пръти, също са доставени и монтирани. Монтажът на всички седалки в купата на стадиона също е завършен.

Капацитетът на съоръжението е 40 000 места и се намира на 10 километра от столицата Доха.

Това са всички стадиони, които ще домакинстват срещи от Световно 2022 в Катар след по-малко от две години. Как ви се струват дизайните? Споделете с нас в коментарите. 

Leave a reply