В УЕФА разделени относно изваждането на Реал Мадрид и Ювентус от Шампионска лига

Реал Мадрид и Ювентус все още могат да бъдат наказани от УЕФА заради инициативата относно създаването на Суперлигата. Юридически изглежда неосъществимо „кралете“ да бъдат извадени от полуфиналната фаза на турнира през тази кампания, но има възможност те да не участват през следващия сезон. Това е най-агресивната позиция, която членовете на Изпълнителния комитет на УЕФА в момента обсъждат.

Несъответствието на мненията в УЕФА е факт: има такива, които искат максимално строго наказание за Реал Мадрид и Ювентус, което да означава изваждането на двата отбора за една година от Шампионска лига, а има и такива, които искат да се опитат да успокоят духовете и лобират за помилването на двата споменати клуба.

Този вътрешен дебат ще бъде поставен на масата за разговори днес на Изпълнителния комитет на УЕФА.

Подобна санкция би била трудна за защита пред съда.

Във всеки случай клубовете основатели на Суперлигата се считат за защитени. Испански съд по търговски спорове излезе с предварително становище, че ФИФА и УЕФА нямат правни инструменти да възпрепятстват създаването на Суперлигата. В решението на съда се казва, че ФИФА, УЕФА и футболните федерации не трябва да предприемат никакви мерки, с които “забраняват, налагат рестрикции, ограничения или условия по какъвто и да било начин” срещу създаването на Суперлигата.

„Gazzetta dello Sport” твърди, че определени клубове са поискали Реал Мадрид и Ювентус да бъдат изгонени за една година от Шампионска лига, така че в крайна сметка всички действия на Флорентино Перес и Андреа Аниели може да струват скъпо на отборите им.

Отсъствието от Шампионска лига би означавало големи финансови загуби и със сигурност ще бъде много интересно да се изчака решението на УЕФА в този случай.

УЕФА вече обяви, че ще предприеме определени стъпки, за да предотврати всички опити на клубовете да създават свое собствено състезание в бъдеще, какъвто беше планът им със Суперлигата.

Със сигурност трябва да се отбележи, че УЕФА обмисля някои промени във финансовия феърплей. Поради пандемията през следващите години клубовете могат да имат многобройни предимства, но повече ще бъде известно след днешната среща.

Чеферин: Флорентино Перес е президент на нищото

Връчиха огромен ”Златен тапир” на Андреа Аниели

Флорентино Перес: Суперлигата е на пауза

Милан: Ще послушаме гласовете на феновете 

Официално: Интер помаха за ”сбогом” на Суперлигата, в нея останаха четири клубаАтлетико Мадрид е поредният клуб, който напуска потъващия кораб

Андреа Аниели обърна палачинката: Без английските клубове няма как да станеБорис Джонсън: Това е правилното решение за феновете

Чеферин ликува: Клубовете се завърнаха там, където трябва да са

Валентин Михов: Във футбола има правила, а Суперлигата ги наруши

Челси също потвърди официално отказа си

И Милан се оттегли от Суперлигата

Leave a reply