Сериозни проблеми в Барселона: Тимът е заплашен от банкрут

Отборът на Барселона е поискал от редица големи банки да позволят на тима да забави изплащането на дълга си, за да може клубът да не изпадне ве несъстоятелност, което е сериозна тревога за привържениците на клуба.

Според „El Confidencial“, „каталунците“ са поискали от банки като „Goldman Sachs“, „Allianz“, „Barings“, „Amundi“ и „Prudential“ освобождаване от отговорност за изпълнение на финансови задължения, които са на стойност от около 178 милиона британски лири. Съобщава се, че испанският тим има отрицателен оборотен капитал от 535 милиона паунда, като още 89 милиона паунда се дължат на други кредитори.

През сезон 2019/2020 Барселона обяви, че се очаква да бъде първият клуб, който минава границата от 1 милиард паунда приходи. Но тази сума е  била вече изразходвана заради пандемията от коронавируса. Миналият октомври клубът обяви, че дълговете са се удвоили, като се притесняват за нови финансови резултати през сезона.

„Marca“ разкрива, че дългът на клуба е нараснал от 193 милиона до 434 милиона паунда за 12 месеца от юни 2019 до юни 2020 година. В резултат на това клубът намали част от заплатите на първия отбор. Клубът все пак имаше известни приходи в размер на 71 милиона паунда заради продажбите на Нелсон Семедо, Артур, Иван Ракитич и Марк Кукурея.

Миналото лято в клуба имаше сериозни сътресения заради желанието на звездата на тима Лионел Меси да напусне след спор с тогавашния президент Хосеп Мария Бартомеу. Аржентинецът опита да си тръгне като свободен агент, но ръководството оспори това и заяви, че той има клауза за откупуване, която трябва да бъде платена, за да може той да си тръгне. В крайна сметка Меси реши да не дава „каталунците“ на съд и остана, а Бартомеу подаде оставка.

Заплатите на играчите погълнаха по-голямата част от бюджета на клуба, като временният президент Карлос Тускетс по-рано разкри, че възнагражденията на играчите са били 70 процента от общия наличен бюджет.

Барселона трябваше да избере нов президент в началото на тази година, но изборите бяха отложени в резултат на пандемията от коронавируса. Следващият президент и новия съвет ще трябва да се справят с тежката финансова ситуация, като 420 милиона евро от този дълг ще трябва да се платят през следващите 12 месеца.

Това е нещо, което клубът не може да си позволи в момента и затова вероятно ще е необходимо скъпо преструктуриране на тези дългове, което ще хвърли клуба в по-нататъшна финансова дупка.

Leave a reply