stadion balgarska armiya cska

Общината допуска нов стадион вместо ремонт на ”Българска армия”

Проектът за стадион “Българска армия” предвижда само реконструкция на стадиона, но главният архитект на София арх. Здравко Здравков допусна възможност за ново строителство като се премахнат насипите, върху които са трибуните. Общински съветници реагираха, че това е рисково за парка, пише “Дневник”.

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев постави темата на масата и в първото си интервю от месеци, което съвпадна със смяната на властта. Той изтъкна, че клубът не иска помощ от държавата, а има готовност сам да модернизира стадиона си. Ганчев дори каза, че се е разбрал с всички “и със зелени, и с пембени” и проблеми около начина на тази модернизация няма да има.

Виза за реконструкция и основен ремонт на “Българска армия” беше издадена още през 2019 г. от главния архитект месец преди кметските избори, с което беше дадена надежда на феновете и ръководството на клуба. Няколко месеца по-късно, през март 2020 г., обаче, кметът Йорданка Фандъкова уточни, че “издадената виза не предвижда нов стадион”. Повече от година и половина по-късно от общината искат да предотвратят протести срещу работата й, след като феновете се активизираха, че кметът не изпълнява обещаното преди местните избори.

 

Всичко, което трябва да знаете за:

Преди две седмици от думи на главния архитект на София Здравко Здравков се разбра, че чуждестранни архитекти вече подготвят проект за бъдещия стадион. Те самите го потърсили, защото били в неведение какво може и какво – не, да се строи в парк като Борисовата градина.

Гриша Ганчев също обясни в интервю, че синът му Данаил заедно с чуждестранни специалисти са провели срещи и са уточнили какво точно може и какво не може да се прави. Той каза, че ще се работи в рамките на чашата на стадиона и “няма да се отсече и едно дърво”.

Що е то реконструкция

Споровете какво може да се строи се завъртяха около тълкуването на думата реконструкция, употребена в издадената виза. През април 2020 г. арх.Здравков обясни за “Дневник”, че тя означава “изпълнение на нови конструктивни елементи, основни части, съоръжения и инсталации на съществуващите съоръжения на стадион “Българска армия”.

Сега авторите на проекта за ПУП на парка – “Ковачев архитекти” ЕООД, уточниха пред “Дневник”, че реконструкцията “ще запази чашата на стадиона, като се поставят нови козирки, нови седалки и ще се запази растителността“. “Чашата” е оформена от земните насипи, на които са трибуните на четирите сектора. Запазването на насипите означава, че няма да се строи изцяло нов стадион, а ще се преустройства старият.

Арх.Здравков обаче дава ново тълкувание на думата реконструкция. На въпрос може ли с издадената виза да се строи нов стадион той обясни в интервю: “Правилното наименование е реконструкция на това съоръжение. Това ще включи премахване на земнонасипните трибуни и на тяхно място изграждане на ново съоръжение… Този стадион не може да бъде запазен в съществуващия му вид, защото през 1967 г. е построен със земнонасипни трибуни.”

Премахването на насипите означава на мястото на сегашния стадион да остане гола поляна. Това ще е огромна по мащаба си дейност, която може да застраши околната паркова среда, предупреди арх. Борислав Игнатов, зам.-председател на Столичния общински съвет.

“Насипите са хълмове, берми, с хиляди кубически метри земна маса. Хиляди пъти камиони ще минават през Борисовата градина и през центъра на София”, обясни той.

Идеята за премахване на трибуните със земен насип и замяната им със стоманобетонна конструкция всъщност представлява премахване на самия стадион и изграждането му наново, което излиза извън допустимото по закон, коментира юристът Борис Милчев, член на общинската комисия по архитектура.

Според специалисти, цялостна реконструкция със запазването на трибуните върху насипи е почти невъзможна за сериозна промяна и модернизация на съоръжение.

В първия вариант на проекта за ПУП, широко обсъждан в обществото през май 2019 г., “чашата” (насипите) на стадиона се запазва и никой не я оспорва.

На 15 септември 2021г., при обсъждането на коригирания вариант на проекта в Обществения експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ), ръководен от арх. Здравков, “чашата” на стадиона си стои и за премахване на насипите не се говори.

В този втори вариант на проекта, обаче се прави корекция. И в него при внасянето му в НАГ на 1 декември тази година липсва текстът за насипите. От екипа, изготвил проекта, казаха за “Дневник”, че е отпаднал по настояване на арх. Здравков.

Стадион “Българска армия” има статут на т.нар. “заварен строеж” и като такъв може да остане само в този си вид, тъй като е недопустим по параметрите за Борисовата градина в Общия устройствен план на София. Това показва правният анализ на Милчев. За да бъде запазен, през април 2018 г. беше променен Законът за устройството и застрояването на Столичната община. Новият текст позволява с одобрението на ¾ мнозинство в общинския съвет “заварени строежи” като стадион “Българска армия” и националния “Васил Левски” да бъдат запазени с новия ПУП на Борисовата градина.

Под запазване се има предвид даването на устройствен статут с план за застрояване, което е предвидено в проектоплана на Борисовата градина. Тогава стадионът може да бъде предмет на основен ремонт или реконструкция, но не и строителство на изцяло нов, смята Милчев.

Leave a reply