italiya evropejski shampion

Саудитска Арабия иска Мондиал 2030 заедно с Италия

Световното първенство през 2030 година може да се състои в Саудитска Арабия и Италия. Идеята Евро 2020 да се проведе в различни държави в Европа не събра особено голяма популярност, дори и преди Covid-19 да направи пътуването между държавите невъзможно. Феновете не са очаровани и от решението Световното първенство по футбол през 2022 година да се преведе в Катар, не се харесва и фактът, че ще се състои и през зимата.

В момента Саудитска Арабия обмисля да кандидатства за домакин на Световното първенство през 2030 година. Страната от Близкия Изток обмисля за свой потенциален партньор победителя от Евро 2020 Италия, след като в момента ФИФА предпочита домакинствата да се провеждат в повече от една държава.

Твърди се, че американската фирма Boston Consultansy Group помага на Саудитска Арабия с опита си да получи домакинството на Световното първенство. Те са проучили и потенциално партньорство с Египет и Мароко, за да успеят да направят връзка с Близкия изток и Северна Африка. Съществуват обаче въпроси относно способността на двете държави да бъдат домакини на Световното първенство по футбол, които се базират основно на инфраструктурата и търговията. Това може да означава, че ще е необходима връзка с Европа. На пръв поглед разстоянието между Саудитска Арабия и Италия изглежда доста проблематично, но може да не се окаже чак такава голяма пречка.

По време на Европейското първенство дистанцията между Лондон и Баку беше подобна.

От друга страна, Световното първенство през 2026 година трябва да се проведе в Канада, САЩ и Мексико, а разстоянието между два от градовете домакини е още по-голямо от това между Италия и Саудитска Арабия.

Италия обмисля наддаване за Световното, което ще е след девет години, и за Европейското – след седем. Съвместната кандидатура на европейската държава със Саудитска Арабия може да повлияе на кандидатурата на Англия за турнира и да предизвика проблеми за УЕФА.

Футболната асоциация обмисля съвместна кандидатура с Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Република Ирландия.

Съществува също и възможността за съвместна кандидатура на Испания и Португалия. Президентът на УЕФА Александър Чеферин призовава всички държави да гласуват единодушно, когато дойде време да се избере домакинът и везните се наклоняват към иберийците.

Leave a reply