лига

Ла Лига подписа договор за милиарди с инвестиционна компания

Испанското първенство е сключило споразумение с голямата инвестиционна компания „CVC“, която трябва да вложи 2,7 милиарда евро в Ла Лига. Тази сделка трябва да помогне на едно от най-силните първенства на планетата да излезе от финансовата криза, породена от коронавируса.

Освен това, колосалната сума, която ще влезе в касата на първенството, а по този начин и в клубовете, ще помогне за осъществяването на някои по-грандиозни трансфери на футболисти.

Това е стратегическа операция за милиони, по която се работи от една година и която ще улесни растежа на всички клубове. От тази финансова инжекция в размер на 2,7 милиарда, 15% могат директно да отидат в клубовете и да служат за осъществянаето на трансферни сделки. Останалото е предназначено за структурни подобрения на стадионите и съоръженията на отборите. Това означава, че след като решението получи одобрението на Асоциацията на клубовете в Испания,  в касите на Барселона и Реал Мадрид ще влязат съответно около 270 и 261 млн. евро. Тези суми ще помогнат на грандовете да са по-конкурентноспособни на трансферния пазар.

Тези 15% директни инвестиции в отборите ще бъдат разпределени, като се вземат предвид приходите от телевизионни права през последните седем сезона, които от своя страна също се разпределят въз основа на спортни резултати.

Клубовете на Ла Лига са сформирали Комисия, която да бъде още един орган, свързан с одобрението на тази колосална сделка.

Това споразумение с инвестиционния фонд, който има участие и във шампионата на Формула 1, би трябвало да помогне на Ла Лига да стигне финансовото ниво на Висшата лига до четири години.

Самата компания ще влага пари в испанското първенство, което трябва да я рекламира и да управлява вложените от нея пари в Ла Лига.

В изявление от Ла Лига разкриха условията на споразумението: „Целта, която те си поставят, е „да продължи трансформацията към глобална компания за дигитално забавление, като засили конкуренцията и трансформира преживяването за феновете“. Операцията ще се осъществи чрез създаването на нова компания, в която Ла Лига ще допринесе за всички свои бизнеси, дъщерни дружества и съвместни предприятия и в която „CVC“ ще има миноритарен дял от приблизително 10% от капитала. Освен това „CVC“ ще предостави средства на Ла Лига чрез участваща сметка, дългосрочно споразумение, което обединява интересите на първенството, клубовете и „CVC“. Ла Лига ще запази непокътнати от това ново споразумение своите спортни надпревари и организации, както и управлението на телевизионните права.

90% от колосалната сума, която от инвестиционната компания ще внесат, ще бъдат пратени директно към клубовете, като те ще бъдат предназначени и за развитието на женския, детския и аматьорския футбол.

За изпълнението на този стратегически план отборите поемат ангажимент да разпределят инвестициите, които получават, за популяризиране на техния собствен план за развитие, съгласуван с Ла Лига, който ще включва следните основни области: спортна стратегия, инфраструктура, международно развитие, комуникационна стратегия, иновации и др.

„CVC“ ще внесе в този проект целия си финансов потенциал, управленския си капацитет и експертните си познания в развитието на спортния бизнес поради големия си опит от повече от 25 години в международни състезания по ръгби, тенис, Формула 1 и връзките му с основните технологични партньори за изпълнение на конкретните проекти.

Leave a reply