световно клубно първенство

ФИФА планира да отложи Световното клубно първенство

ФИФА планира да отложи Световното клубно първенство по футбол за началото на следващата година поради проблеми, свързани с пандемията от коронавирус, съобщава АП. Ограниченията доведоха до оттеглянето на Япония от домакинството на турнира с участието на седем отбора през декември, а след това Република Южна Африка се отказа поради необходимостта от ваксиниране на повече души в страната.

Сега ФИФА проучва възможността за отлагане на турнира за януари или февруари, казаха за АП анонимни източници. Катар е вариант, както през февруари, когато Байерн Мюнхен спечели отложеното от 2020-а издание в Доха. Това ще помогне на нацията от Персийския залив да тества стадиони за Световното първенство, което започва през ноември 2022 година. ФИФА трябва да проведе състезанието за Купата на арабските държави през декември в Катар като част от подготовката за Мондиала.

Световното клубно първенство може да привлече по-голям брой фенове, тъй като Челси ще играе като носител на Шампионската лига. Това обаче ще наруши програмата във Висшата лига за клуба от западен Лондон, както би било в случай, че турнирът се проведе по програма през декември. Разширеното световно клубно първенство с 24 отбора трябваше да дебютира тази година в Китай, но беше отложено, тъй като пандемията изискваше разсрочване на мачовете на националните отбори през юни и ФИФА не успя да събере необходимото финансиране. Така че форматът от седем отбора беше удължен за още една година, като шестте континентални клубни шампиони се присъединяват към победителя в националната лига от страната домакин.

Leave a reply