Кристиано Роналдо срещу Лионел Меси: Кой е по-добър?

Въпросът кой е най-добрият играч на всички времена продължава с пълна сила.Кристиано Роналдо или Лионел Меси? Това е най-голямата загадка във футбола след същия дебат относно Диего Марадона и Пеле.

Въпросът кой е по-добър – португалският феномен или аржентинецът-тактик постоянно занимава футболните фенове и онлайн букмейкъри като WINBET и ще продължи и в бъдеще.

Клубната и национална лоялност може да замъгли преценката по въпроса, докато личностните качества също играят роля в това колко добър е един играч.

И така, кой всъщност е най-великият за всички времена?

Кристиано Роналдо срещу Лионел Меси: Клубни голове

Роналдо е вкарал повече клубни голове от Меси, но трябва да се отбележи, че звездата на Ювентус се възползва от това, че е играл два сезона повече от аржентинеца.

Всеки от тях е реализирал забележителните над 630 клубни гола в кариерата си досега, като петте сезона между 2009-10 и 2014-15 се оказват златни и за двамата.

Докато в момента Роналдо има повече голове като цяло, Меси има предимство в точкуването, с по-висока средна стойност за сезона (40 до 35), вкарвайки 73 гола през 2011-12.

Най-високото постижение на Роналдо е 61, което той постигна през сезон 2014-15.

Кристиано Роналдо срещу Лионел Меси: Клубни асистенции

Що се отнася до асистенциите, Меси е много по-добър от Роналдо и този контраст става все по-ярък..

Фактът, че Меси създава предпоставка за толкова много голове, колкото и вкарва, е основно съображение, когато се решава кой играч е по-добър и докато Роналдо настига Меси, разликата в тази област е ясна.

Кристиано Роналдо срещу Лионел Меси: Шампионска лига

Роналдо е водещият голмайстор за всички времена в Шампионската лига.

Въпреки това, Меси не изостава и всъщност има частично по-добро съотношение на голове на игра, така че има голям шанс да изпревари Роналдо.

Кристиано Роналдо срещу Лионел Меси: Световна купа

Що се отнася до световните първенства, Роналдо и Меси са по-слабо представени и вероятно с основателна причина.

Звездата на Португалия Роналдо вкара повече голове в турнира и в по-малко изяви, но Меси може да твърди, че е отишъл най-далеч, след като е стигнал до финала с Аржентина през 2014 г. Нападателят на Барса спечели Златната топка по време на това световно първенство.

Най-близо до световната титла, до което е достигал Роналдо с Португалия, е по време на полуфинала през 2006 г., когато Португалия беше победена от Франция, след което загуби и третото място срещу Германия.

Кристиано Роналдо срещу Лионел Меси: Международна статистика

Роналдо и Меси имат подобни рекорди на международно ниво, въпреки че Роналдо може да се похвали с по-голям брой, отчасти защото кариерата му с Португалия стартира две години преди тази на Меси с Аржентина.

Роналдо се доближава до рекорда на Али Даей от 109 международни гола и може би би могъл да стане най-добрият международен голмайстор на всички времена.

Меси изостава много от Роналдо в това отношение, въпреки че според много хора е най-добрият голмайстор на Аржентина за всички времена, надминавайки Габриел Батистута.

Кристиано Роналдо срещу Лионел Меси: Индивидуални награди

Индивидуалната битка между Роналдо и Меси е определящата черта на съвременния футбол през последното десетилетие и повече.

Меси изпревари Роналдо в битката за Златната топка, когато спечели шестата си титла през 2019 г. –  наградата за 2020 г. беше отменена поради коронавируса, което означава, че следващият шанс на Роналдо да спечели е 2021 г. , когато той ще бъде на близо 37 години.

Роналдо може да се похвали с повече от новите награди на ФИФА –  като  играч на годината на УЕФА, но Меси печели повече отличия за играч на годината в лигата. Разбира се, трябва да се каже, че Роналдо спечели наградата за играч на годината в Англия, Испания и Италия.

Меси печели европейската златна обувка рекордно шест пъти, което е с два повече от Роналдо и е малко по-напред от своя съперник като цяло, но фактът, че и двамата са били на FIFАPro World XI 13 пъти, е илюстрация за това колко оспорван е въпросът кой от двамата е по-добър.

Leave a reply