100 години Ботев Враца

Ботев Враца празнува 100-годишен юбилей

Ботев Враца стана на 100 години. Клубът е основан на 21 април 1921 г. На тази дата на игрището край стария пазар на Враца група младежи учредяват спортен клуб, който назовават на името на големия революционер Христо Ботев. Учредители са Иван Абузов, Тодор Орозов, Христо Лиженски, Ангел Рачински, Нако Паунов, Никола Кунов и Герго Бойчев. Застъпени са и спортовете лека атлетика и гимнастика, а за председател на клуба е избран Герго Бойчев.

„Пред клуба във времето са се появявали редица изпитания. И пак ще се появяват. Били сме на дъното, били сме и в Европа. Най-важното е, че в цяла България Ботев Враца е синоним на борба, смелост и мъжество. Един век гордо защитаваме името на нашия патрон Христо Ботев! Никога не сме били най-богатите или силните на деня. Вероятно и никога няма да бъдем. Но клубната култура на Ботев Враца е максимално ясно описана в едно изречение – „С Ботевска воля, с Ботевски дух“!

Честит празник на всички момчета и момичета, които винаги намират време и желание да подкрепят Ботев Враца от трибуните! Очакваме с нетърпение да се завърнете, където ви е мястото. Честит празник на всички футболисти и треньори, воювали за емблемата на града и клуба! Честит празник на всички деца в школата и техните семейства, които мечтаят да станат част от историята на нашия клуб! Ако можем да си пожелаем нещо на рождения ден, то няма да е собственик милиардер, титли или участие в европейските турнири. Единственото, за което мечтаем, е всички във Враца да подкрепяме само Ботев Враца! Стадионът да е пълен и да няма наши съграждани в сектора за гости, когато идват „грандовете“.

Честит юбилей! Очакваме ви днес от 12 часа пред стадиона, където ще бъде открита паметна плоча в чест на основателите на Ботев Враца“, написаха от клуба.

Leave a reply