ноукамп

Барселона остава без спонсор от новия сезон, след като Ракутен не пожела да поднови договора си с клуба

В навечерието на старта на сезона в Шампионската лига за Барселона, в лагера на каталунците се появи много сериозен проблем от финансово и имиджово естество. Японската компания Ракутен, чието лого стои на гърдите на фланелките на каталунците, е взела решение да не подновява договора си за спонсорство с Барса, който изтича в края на този сезон. След напускането на Лионел Меси в посока Пари Сен Жермен, приходите на каталунците щяха да спаднат, като компанията можеше да преговаря за намаляване на параметрите по контракта с клуба. Японците обаче решиха да не го правят и вместо това от новия сезон вече няма да наливат средства в касата на отбора.

Каталунците си партнират с японската компания от 2017 г., като договорът с нея бе до 2020 г., но бе подновен и сега изтича през лятото на 2022 г. Ракутен плати на „блаугранас“ по 55 млн. евро за четирите сезона, през които си партнира с клуба, като единствено през последния сезон, заради пандемията от коронавурис, сумата бе намалена на 30 милиона.

Сега обаче Жоан Лапорта и ръководството на Барселона ще трябва да търсят нов спонсор, чието лого да бъде отпечатано на екипите на тима от новия сезон. Няма да е учудващо, ако освен спонсор за екипите, от Барселона намерят и компания, която да купи правата върху името на „Камп Ноу“, тъй като за реновирането на почти 100-хилядното съоръжение са нужни сериозни средства, които в момента клубът няма и които трябва да дойдат отвън.

Leave a reply