Барселона излезе с официално изявление относно Суперлигата

От Барселона излязоха с дълго официално изявление относно участие на клуба в основаването на Суперлигата, която предизвика негативни реакции по цял свят.

Ето какво написаха от “Камп Ноу”:

Барселона споделя виждането на повечето големи европейски футболни клубове и още повече предвид настоящия социално-икономически климат, че има нужда от структурни реформи, които да гарантират финансовата устойчивост на световния футбол чрез подобряване на продукта, който се предлага на феновете по целия свят и чрез консолидиране и дори увеличаване на фен базата, на която се поддържа този спорт, което е неговата опора и най-голямата сила.

В този контекст Съветът на директорите на Барселона прие незабавно спешното предложение да бъде част като основател на Суперлигата, състезание, предназначено да подобри качеството и привлекателността на продукта, предлаган на футболни фенове и в същото време и като един от най-неотменните принципи на Барселона, търсят нови формули за солидарност с футболното семейство като цяло

Решението беше взето с убеждението, че би било историческа грешка да се откаже възможността да бъдем част от този проект като един от неговите членове-основатели. Като един от най-добрите клубове, нашето намерение винаги ще бъде да бъдем сред първите, като това е неразделна част от идентичността на клуба и неговия спортен, социален и институционален дух.

Във всеки случай ФК Барселона, като клуб, който винаги е бил и винаги ще бъде собственост на всеки един от неговите членове, изрично си запазва правото да представи такова важно решение до окончателното одобрение на своите компетентни социални органи след внимателно и много необходимо проучване на предложението.

Предвид обществената реакция, която проектът генерира в много и различни сфери, няма съмнение, че ФК Барселона оценява, че е необходим много по-задълбочен анализ на причините, които са предизвикали тази реакция, за да се преразгледа, ако е необходимо и до необходимата степен, предложението, както е формулирано първоначално и всички тези въпроси да бъдат решени в полза на общия интерес на футболния свят. Такъв задълбочен анализ се нуждае от време и необходимото спокойствие, за да се избегне предприемането на грешни решения.

Считаме, че е също толкова важно да подчертаем фактът, че Съдът вече е гарантирал спешна правна защита, както е поискано, като по този начин потвърждава правото на инициатива от страна на клубовете основатели на Суперлигата. В тази връзка ФК Барселона счита, че би било неправилно необходимият процес на размисъл и дебат да бъде установен при критерии за неоправдан натиск и сплашване.

Въпреки че е напълно наясно с важността и интереса, повдигнати от този въпрос, както и необходимостта да се действа винаги с максимална прозрачност, ФК Барселона ще действа по всяко време с дължимата предпазливост и моли за най-голямо разбиране, уважение и най-вече търпение сред привържениците на ФК Барселона и общественото мнение като цяло.

Leave a reply