Кафу: Всеки играч мечтае да спечели Световното първенство

Световното първенство по футбол в Катар 2022 е на по-малко от две години и с всеки постигнат етап вълнението продължава да се натрупва в страната и в целия регион.

Футболното събитие означава много неща за много хора, особено за онези, които са вдигали желания трофей. И един играч, който има специални спомени от турнира, е бившият капитан на Бразилия Кафу.

50-годишният спечели Световната купа на два пъти по време на кариерата си, включваща магии, натоварени с трофеи със Сао Пауло, Рома и Милан. Бившият защитник е и един от играчите с най-много мачове на Бразилия със 142 международни участия. Като глобален посланик на Върховния комитет за доставка и наследство, Кафу вярва, че Световно 2022 ще достави спомените, които е имал късмета да изпита като играч на няколко пъти.

Като един от най-добрите играчи в историята на Бразилия и победител на Световно първенство по футбол през 1994 и 2002 г., колко важно според вас е този турнир да дойде за първи път в Близкия изток и арабския свят?

Световната купа е турнир за целия свят и затова всяка държава има право да наддава и да бъде домакин на него. За страстните фенове в региона това трябва да е много вълнуващо. Наличието на турнира във вашия квартал ще предложи на милиони шанса да го посетят за първи път. И знаейки какво планира Катар от гледна точка на инфраструктура и опит на феновете, това Световно първенство ще бъде вълнуващо за всички.

След като беше част от толкова много световни първенства, какво наследство ще има Катар 2022 в региона и извън него?

Организаторите зад това издание на Световната купа са се погрижили наследството му да бъде усетено по целия свят. Ангажиментът им за устойчивост е нещо, което ще има положително въздействие върху околната среда и ще постави летвата за това как да се организират мега спортни събития в бъдеще. Това включва планове за пренасочване на части от стадиони след последния сигнал за подкрепа на спортната инфраструктура в развиващите се страни.

Катар 2022 ще се проведе през ноември и декември. Как ще се отрази времето на този турнир върху качеството на игра?

Времето на турнира означава, че много играчи ще бъдат във върхова форма, защото няма да се присъединят към националните си отбори след дълъг клубен сезон. В комбинация с перфектните метеорологични условия, с които Катар е известен по това време на годината, ще видим вълнуващ футбол на терена. Няма да има извинения за най-големите звезди да не блеснат.

Това ще бъде и най-компактната Световна купа в съвременната история, като всички стадиони са в непосредствена близост и отборите могат да останат на едно място през целия турнир. С какво това ще се различава от другите световни първенства?

За тези, които обичат да гледат футбол, независимо дали е по телевизията или на живо, Катар 2022 ще бъде сбъдната мечта. Четири мача на групова фаза на ден, всички играни на стадиони, които са близо един до друг, означава, че потенциално можете да присъствате на два мача в един ден. Това е нещо, което не се е случвало в модерната ера на Световното първенство по футбол.

За участващите отбори, те ще могат да останат в една отборна база и да избегнат всяко дълго пътуване между мачовете. Това несъмнено ще даде на играчите повече време да тренират, да си почиват и да бъдат по-добре подготвени за най-важното – футбола!

От всички турнири, в които сте играли по време на кариерата си, защо Световната купа е толкова важна за вас?

Това е, за което всеки играч мечтае – да бъде световен шампион. Играете с и срещу най-добрите играчи в света. Тук искате да бъдете истински играч.

Leave a reply