евро 2020

Удостоверенията за имунитет в Унгария позволиха да се напълнят стадионите

Десетки хиляди футболни фенове изпълниха „Пушкаш Aрена“ в Будапеща миналата седмица, за да присъстват на мачовете от Евро 2020. Това беше първото международно футболно събитие при пълен капацитет в Европа от повече от година и то стана възможно най-вече благодарение на приемането от Унгария на издавани от правителството карти за имунитет.

Унгария – единствената от 10-те страни домакини на първенството, позволила присъствие на стадионите при пълен капацитет, осъществява една от най-успешните ваксинационни кампании срещу COVID-19 в Европа. Картите за имунитет удостоверяват, че техните притежатели са получили поне една доза ваксина или са се възстановили от COVID-19, и им дават достъп до спортни събития, а също до услуги и обекти като хотели, спа центрове, концерти, театри и хранене в ресторанти на закрито.

Но макар че тези удостоверения позволяват на мнозина да си върнат в доста аспекти живота отпреди пандемията, други се тревожат, че тяхната употреба може да се отрази върху основните права.

„В обществото имаше голямо безпокойство от възможна дискриминация“, каза директорът на подразделението за Унгария на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ Давид Виг. „(Правителството) каза: „Ще има разграничение между хората: такива, които имат ваксинационна карта, и такива, които нямат“.

Унгария поръча ваксини от Русия и Китай, а също чрез Европейския съюз, благодарение на което бързо постигна второто най-високо ниво на ваксинация в 27-членната общност след Малта. Над 66 процента от пълнолетните граждани са получили поне една доза ваксина, показват данни на Европейския център за контрол и превенция на болестите.

Но през последните седмици темпото на ваксинация значително се забави, след като повечето желаещи да се ваксинират вече са получили ваксина. Правителствени данни показват, че около 2 милиона души все още нямат карта за имунитет, което не им позволява да се ползват от много възможности, достъпни за притежателите на картата.

Тези продължаващи ограничения за неваксинираните стоят в основата на стратегията на правителството за предоставяне на стимули за ваксинация, каза Виг.

„Ваксинационната карта и стратегията зад нея бяха нещо добро от гледна точка на правителството. Тоест това в някакъв смисъл подтикваше хората да се ваксинират“, каза той.

Но в изявление през април Унгарският съюз за граждански свободи настоя, че картите дискриминират тези, които „поради своето здравословно състояние не могат да бъдат ваксинирани временно или постоянно“, например жени в определени етапи от бременността или хора с хронични заболявания, поради които ваксинацията не е препоръчителна.

Тези хора и други, които не могат да попълнят задължителната онлайн регистрация за ваксинация поради липса на интернет достъп, са подложени на дискриминация, заяви организацията.

Въпреки че над 60 000 запалянковци бяха допуснати на „Пушкаш арена“ миналата седмица за мачовете от Евро 2020, правителството на Унгария продължава да ограничава други обществени прояви като протести на хора, които нямат карти за имунитет, обосновавайки се със съображения, свързани с пандемията.

В началото на юни няколко хиляди души се събраха в Будапеща, за да протестират срещу плановете на десния министър-председател Виктор Орбан за китайски университет в столицата. Организаторите на протеста разделиха шествието на няколко по-малки групи, опитвайки се да заобиколят правилата, ограничаващи броя на участниците в прояви на открито до 500 души, които не притежават карта за имунитет.

Именно подобни случаи според Виг показват, че правителството използва пандемията и картите за имунитет, за да ограничава основните права, въпреки значителното подобряване на свързаните с пандемията показатели в последните седмици.

„Над 50-55 процента от обществото вече бяха ваксинирани, (но) въпреки това демонстрациите бяха невъзможнни . . . Това е доста очевидно нарушение на международните стандарти за правата на човека“, каза Виг, като обаче добави, че подобни ограничения върху протестите впоследствие са били премахнати.

„Правителството има известна власт да ограничава тези права за определен период от време, ако е необходимо и ако ограниченията са съразмерни на . . . целта, която то иска да постигне, но не за продължително или неограничено време“, каза той.
45-годишният интернет анализатор от Будапеща Акош Шипош каза, че се чувства неудобно да показва документите си за самоличност заедно с картата за имунитет, когато влиза в обществени обекти, давайки достъп на проверяващите картата до личната му информация.

„Не смятам, че това е нещо добро, ако трябва да показвам личната си карта на служител по охраната, ако искам да ям пица някъде“, заяви Шипош пред Асошиейтед прес.

„Не е тяхна работа да знаят кога съм роден“ или други лични данни, каза той. Все пак той призна, че подобни мерки са необходими, за да се овладее пандемията.

„Разбрах, че цялата тази работа с картите е необходимо зло“, каза той. „Тези, които са ваксинирани, определено трябва да бъдат установявани по някакъв начин.“

Leave a reply