Дамбраускас

Трети треньор лети от Лудогорец след старта в групите на ЛЕ

Валдас Дамбраускас е третият треньор в историята на Лудогорец, който бива освободен от отбора през месец октомври или с други думи казано в началото на мачовете в груповата фаза на Лига Европа. Интересното е, че това се случва за трети път в рамките на 4 сезона, в които българския шампион участва в груповата фаза на втория по сила клубен турнир. Другото интересно нещо е, че и тримата треньори изгонени по това време на годината са чужденци.

Първи подобна съдба имаше Пауло Аутуори, който си събра багажа от Разград на 20 октомври 2018 година след само 111 дни начело на разградчани. Това се случи малко след загубата в Цюрих, когато отборът загуби с 0:1. Преди това Лудогорец бе инкасирал и поражение от Леверкузен на старта на групите с 2:3.

След това се изредиха трима български треньори – Тони Здравков, Стойчо Стоев и Станислав Генчев, като Генчев успя да изкара цял период в груповата фаза на турнира преди Лудогорец да назначи Павел Върба.

Чехът започна миналогодишната европейска кампания, но на 24 октомври Лудогорец се раздели и с него. Той остана на работа в клуба 297 дни и води Лудогорец в 26 мача. Последен за него се оказа двубоя Лудогорец – Роял Антверп, който шампионите загубиха с 1:2. Така отново Станислав Генчев се наложи да завършва кампанията в Европа миналата година.

Всъщност оказва се, че Генчев реално има повече водени мачове на Лудогорец от всички треньори, които се пробваха в тима след Димитър Димитров. Херо направи 45 мача начело на шампионите, а нищо чудно Генчев да мине тази квота, ако остане още няколко седмици начело на отбора.

Така младият специалист реално може да се нареди на четвъртото място в класацията на треньорите с най-много двубои начело на шампионите след Георги Дерменджиев, Стойчо Стоев и Ивайло Петев.

Leave a reply