Футболни трансфери през януари 2021

Януари 2021: Трансферният прозорец, в който никой не искаше да купува

“Този пазар тотално спря”, каза един водещ футболен агент миналата седмица, раздразнен от продължаващото бездействие.Никой не подписва с играчи. Всички искат изходящи трансфери. Не е никак лесно.”

И не стана по-лесно.

Януари беше трансферният прозорец, където покупко-продажбите бяха изключително малко.

Освен преместването на Амад Диало за 36 милиона паунда от Аталанта в Манчестър Юнайтед, сделка, договорена през октомври, и Уест Хем Юнайтед избраха да превърнат заема на Саид Бенрахма от Брентфорд в постоянен трансфер на стойност 25 милиона паунда, а Астън Вила взе Морган Сансън за 14 милиона паунда от Марсилия, като това бяха най-големите транзакции във Висшата лига за месеца. За феновете това определено не беше добър трансферен прозорец.

Повече от половината от 20-те топ клуба решиха да не се присъединят към състава си твърде много играчи през януари и само пет (Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Астън Вила, Уест Хям и Брайтън) са похарчили пари за постоянни трансфери. По-голямата част от бизнеса – и може би повечето от привличащите вниманието сделки – идват като заеми, като Мартин Одегаард, който се премества в Арсенал от Реал Мадрид, и Джеси Лингард, който напуска Манчестър Юнайтед, за да се присъедини към Уест Хем до края на сезона.

Това е далеч от лятото, когато над 20 милиарда паунда бяха похарчени от 20-те клуба във Висшата лига. Или дори миналия януари, тъй като движенията на големи пари за Бруно Фернандес, Джаред Боуен, Сандър Берге и Даниел Поденс бяха сред 230 милиона паунда, похарчени в дивизията.

Първият месец на 2021 г. обаче беше предопределен да бъде различен. Нова епоха на строги икономии задържа здраво Висшата лига, като пандемията на COVID-19 разтяга ресурси в краткосрочен план и разсейва съмненията върху дългосрочните планове. Накратко, парите започнаха да пресъхват. Не от януари 2015 г., когато бяха похарчени 130 милиона британски лири, когато броят им не беше чак толкова нисък. 

“Този прозорец подчерта финансовото въздействие на пандемията и ситуацията, в която се намират клубовете”, казва д-р Дан Пламли, експерт по спортни финанси и преподавател в университета Шефилд Халам.И дългосрочното въздействие на COVID върху футболните финанси трябва да продължи. Ще се влоши, преди да стане по-добре.”

Този последен месец неизбежно ще донесе разочарования за мениджърите, които искат да се укрепят, но също така се разбра, че това са извънредни времена. В тази пандемия има прагматизъм.

“Напълно разбирам защо клубовете спират да се разделят с парите си”, каза един агент от водеща британска агенция. “Не се чувства сигурен пазарът за правене на бизнес.”

Висшата лига изду гърдите си през лятото и продължи независимо. Общо 1,3 милиарда британски лири бяха похарчени за трансферни такси преди сезон 2020-21, като пищната веселба на Челси за подписите на Кай Хаверц, Бен Чилуел и Тимо Вернер представлява шеста от общите разходи.

Прогнозните доходи може да са паднали, но затоплящата изолация на приходите от телевизия даде уверения, че разходите не трябва да спират в съответствие с въртенето на турникетите.

Надеждата беше, че подобие на нормалност ще се върне в някакъв момент от пътуването през този сезон. Феновете се завърнаха на терена на Висшата лига в малък брой през декември, а клубове, като Манчестър Юнайтед, предвидиха значителна сума, която да присъстват през следващите месеци.

Увреждащата втора вълна от случаи на COVID-19 и смъртни случаи скоро спряха всички тези планове и малцина могат да очакват да видят феновете преди излизането от сезона.

Това е довело до недостиг от 700 милиона британски лири във Висшата лига според изпълнителния директор Ричард Мастърс, като страданието сега се вижда в годишните отчети. Брайтън и Хоув Албиън отчитат загуби на обща стойност 67 милиона британски лири за 2019-20 г., като 25 милиона британски лири от тези се оценяват в резултат на COVID-19. Саутхемптън също наскоро отчете нетна загуба от 76 милиона британски лири за годината, приключваща на 30 юни. Арсенал междувременно зае 120 милиона британски лири от Bank of England.

И на континента пейзажът е мрачен. Финансовите проблеми на Барселона и Реал Мадрид са добре документирани през последните месеци, а докладът на Deloitte’s Football Money League казва, че най-добрите 20 клуба в европейския футбол в крайна сметка ще загубят £ 2 милиарда в резултат на COVID-19.

“Това определено е най-голямата криза, с която индустрията се е сблъсквала някога”, казва Тим Бридж на Deloitte пред SportArena.Ще се наложи промяна в начина, по който клубовете функционират в краткосрочен план и след това, когато нещата вървят напред, ако нямате достатъчно късмет да разполагате с резерви, начина на работа на тези клубове трябва да се промени, за да може да се справя с подобно нещо в бъдеще.”

Ремъците неизбежно ще бъдат затегнати и намаляването на трансферите се превърна в най-лесният начин да се намери още един или два прореза.

Световната пандемия направи януарския трансферен прозорец още по-малко привлекателен. Един изпълнителен директор на Висшата лига говори за колективно желание просто да премине през този безпрецедентен сезон, вместо да ангажира повече от намалените си бюджети за преследване на успеха. Висококачествените подписи за януари са склонни да носят премия, само че тази година тази бариера се усложнява с нежелание да се харчат пари.

Футболните мениджъри редовно говорят за ефект на домино на трансферните пазари. Пробийте го с голяма сделка и следването на разходите следва, когато се търсят заместители. Това първо падане обаче не дойде през януари.

“Отвъд борда беше трудно”, каза един агент.Имахме солидно лято според нашите стандарти. Не почувствахме голямо въздействие във Висшата лига или дори в Шампионата. Но този месец наистина го почувствахме.”

“Лошата новина дойде в най-лошия момент. През декември правителството разкри новия вариант (на COVID-19) и още едно заключване, което засегна хората. Онзи ден казах на някого, че не мога да си спомня, че на този етап от прозореца не съм участвал в сделки.”

Пандемията от COVID-19 остави шкафовете голи, но става дума за нещо повече от пари. Този претоварен сезон носи повишена заплаха от наранявания и отборите ще бъдат тествани както никога досега през следващите месеци.

Това остави мениджърите и клубовете по-неохотни да позволят на периферните фигури да се изнесат под наем. Дълбочината е цар.

Вземете за пример левия бек на Манчестър Юнайтед Брандън Уилямс. Саутхемптън и Нюкасъл Юнайтед бяха декларирали интерес да вземат младежа под наем през останалата част от сезона само за Оле Гунар Солскяер, който в крайна сметка да реши, че Уилямс ще бъде задържан като прикритие на Люк Шоу и Алекс Телес. Във всеки друг сезон Юнайтед може би е смятал, че трябва да спечели повече, като отдаде под наем млад играч, като Уилямс, за неговото развитие.

Не че беше необходимо, но допълнителни усложнения дойдоха и от Brexit. Прозорецът през януари беше първо въведение в новите правила за разрешителни за работа след напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз, като всеки играч, подписан от чужбина, трябваше да се класира за одобрение на ръководен орган (GBE).

Сам Алардайс се оплака, че липсва възможност в опитите си да укрепи Уест Бромвич Албион.Вече намерих трима играчи, които бяха в състояние да дойдат тук и не им беше позволено. Жалко е”, каза Алардайс в началото на януари.

“Не е толкова пандемията, а промяната на правилата заради Брекзит. Ще направим каквото можем … намирането на играч в тази пандемия ще бъде най-трудният прозорец, в който съм работил.”

Клубовете преди това бяха в състояние да подпишат всички европейски играчи без внимание, но традиционно добре минирани пазари, като Скандинавия и Източна Европа, вече не предлагат гаранции, че ново подписване ще отговаря на условията за присъединяване към английска страна.

Трансферният пазар, толкова често затрупан с пари в брой, е малко вероятно да се възстанови бързо от финансовите удари, които футболът нанесе през последните 12 месеца. Все още няма гаранции кога поддръжниците ще се върнат на терена, нито кога ще се възобнови чувството за нормалност. Широко разпространената програма за ваксинация в Обединеното кралство носи надежда, но изисква оптимизъм, за да се представят отново тълпите, дори през 2021-22.

“Все още вярвам, че клубовете ще правят бизнес през лятото, винаги го правят, но нивата вероятно ще бъдат по-ниски”, казва Плъми, гледайки напред към следващия пазар.Клубовете започнаха да освобождават сметките си (за 2019-20) и главните констатации са загуби във всички сфери, разсрочени плащания и нарастване на пасивите. Всичко това рисува картината на клубовете, които трябва да стегнат кесията.”

“Финансовите данни, които виждаме сега, са за сезон 2019-20 и логиката предполага, че това ще продължи няколко години. Не сме виждали въздействието на това върху настоящия сезон, изцяло зад затворени врати.”

Това също не е английски проблем. Годишният доклад за трансфери на ФИФА, публикуван миналия месец, разкрива, че разходите в световен мащаб за 2020 г. възлизат на 5,63 милиарда щатски долара (4,1 милиарда британски лири), 23% спад спрямо 2019 г. и най-ниската цифра, отчетена от ФИФА от 2016 г. Ако януари е ориентир, не очаквайте 2021 да донесе незабавно съживление.

Leave a reply