тебас ла лига

Шефът на Ла Лига: Суперлигата ще унищожи футболната екосистема

Желанието на най-големите европейски клубове да се отделят в Суперлига ще унищожи футболната екосистема, заяви президентът на Ла Лига Хавиер Тебас в интервю пред „Ройтерс“. Разговорите в посока на създаване на първенство на водещите отбори зачестиха в последните месеци, което бе продиктувано и от хаоса, който се появи след избухването на пандемията от коронавирус и претърпените загуби за клубовете, които се оценяват на 8,5 милиарда евро.

Според Тебас подобна Суперлига няма да помогне на клубовете в дългосрочен план.“Дали има пандемия, или не, тази Суперлига ще унищожи не само футбола генерално, разрушавайки националните първенства, но ще съсипе и клубовете, които я предлагат. Това е проект, който може да има някакъв успех в краткосрочен план, но в дългосрочен ще бъде катастрофа. Клубовете не съзнават, че радикални промени като тази влияят негативно в средносрочно и дългосрочно бъдеще“, каза Тебас.

Сред най-сериозните поддръжници на подобен проект са Реал Мадрид, Барселона, Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Ювентус, заяви Тебас и добави, че останалите клубове в Испания и по света са срещу подобни действия. През октомври бившият вече президент на Барселона Хосеп Мари Бартомеу разкри, че е сложил подписа си под такъв проект.

През декември пък благодетелят на Реал Мадрид Флорентино Перес сподели, че огромните загуби, които са претърпели водещите отбори в Европа от мачовете пред празни трибуни, са ги накарали да потърсят иновативни промени, тъй като реформата в световния футбол не търпи отлагане.

ПСЖ е готов да напусне Лига 1, за да участва в Суперлигата

„Най-доброто нещо за футбола би било да се запази настоящата екосистема. Ние имаме чудесна система на националните лиги и Шампионската лига, която е достатъчно стабилна финансово. Трябва да продължим да следваме този модел. Не можем да си позволим радикални промени, които да унищожат всичко това. Настоящата система осигурява защита и сигурност на всички.

Време е да кажем „Стига!“ на клубовете, които само искат повече пари за себе си и са готови да унищожат националните лиги, Шампионската лига и историята на европейския футбол. Трябва да кажем „Не!“ на егоизма“, завърши Тебас, който се надява, че след въвеждането на ваксината против коронавирус сутиацията в света и във футбола ще се нормализира.

ФИФА няма да разпознае европейска Суперлига

Leave a reply