Ред Бул

Ред Бул могат да създадат собствен двигател с новите правила през 2026

Отборът на Ред Бул обяви, че разглежда възможността да започне да произвежда собствени двигатели през 2026 година. Тогава ще бъдат въведени новите правила за задвижващите системи, които да заменят използваните от 2014 насам турбо-хибридни мотори.

С увеличаващата се възможност базираният в Милтън Кийнс тим да продължи да използва двигателите на Хонда дори и след оттеглянето на японския производител в края на 2021 година, това ще им даде нужния опит на тима в разработката и поддръжката на двигателите. Ако действително това се случи и бъде създадено нужната инфраструктура във фабриката на Биковете, то не е изключено те да започнат и пълната разработка на собствен двигател за новите хибридни правила.

В интервю за британското издание Autosport, моторспорт съветникът на Ред Бул д-р Хелмут Марко заяви, че един от ключовите фактори при решението на австрийски тим ще е дали новите правила, които могат да влязат в сила през 2025, ще направят новите двигатели достатъчно евтини.

„Ако слуховете за по-опростен и евтин дизайн на двигателите се окажат верни, MGU-H (Мотор генераторна единица – топлина) бъде елиминирана, но въпреки това двигателите останат иновативни с цена около 50 милиона евро, тогава ще е напълно възможно да създадем собствен двигател. Тогава ще можем да разработим нашият двигател спокойно в Милтън Кийнс“, заяви Марко.

Относно плановете на Ред Бул за 2022 година, австриецът коментира, че възможността те да продължат с моторите на Хонда е изключително голяма. За да може това да се случи обаче, от Ред Бул се надяват предвиденото за 2023 година замразяване на двигателите да влезе в сила година по-рано, като разговорите относно това вървят в позитивна посока.

„Бих казал, че сме готови на 80-85 процента. За момента не сме започнали разговори с Рено, защото продължаването с Хонда е нашият най-голям приоритет“, завърши Марко.

Leave a reply