чеферин 2

Президентът на УЕФА не одобрява идеята Световното първенство да се провежда през две години

Президентът на УЕФА Александър Чеферин отново се обяви против провеждането на Световното първенство на всеки две години, като заяви, че рядкостта на турнира е неговото най-привлекателно качество.

След като през май федерацията на Саудитска Арабия отправи искане, което беше одобрено от 166 национални асоциации, ФИФА провежда проучване за възможността за съкращаване на разликата между световните първенства за мъже и жени от четири на две години.

Миналата седмица Чеферин призна в писмо до група фенове, че е сериозно обезпокоен от плановете, които бяха одобрени от ръководителя на ФИФА за глобално развитие Арсен Венгер.

„Провеждането му на всеки две години ще намали легитимността и ще размие самото Световно първенство. Смятаме, че има място за всичко и както националните отбори, така и клубовете заемат изцяло това физическо и търговско пространство“, коментира Чеферин.

Той също така изрази загрижеността си относно въздействието върху играчите, като добави: „Не е необходимо повече от лятото им да се посвещава на турнири, а не на почивка и възстановяване.“

Председателят на ЕСП Насер Ал-Келайфи също призова за честен ангажимент по отношение на календара на международните мачове, а не за едностранни решения.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино настоя, че ще се проведе консултация с клубовете и с всички заинтересовани страни във футбола, но подчерта, че има неопровержими доказателства за необходимостта от промяна на календара.

„Няма теми табу, вратата на ФИФА е отворена за всяка идея, за всяко предложение“, каза Инфантино.

Leave a reply