manchestar siti njukasal

Нюкасъл и Манчестър Сити съдят Висшата лига

Двата шейхски отбора в Англия Манчестър Сити и Нюкасъл обмислят да съдят Висшата лига заради непрекъснатите ограничения, които се налагат върху потенциалните им спонсори.

Клубовете са несъгласни с приетото ново изискване всички спонсорски сделки да се проверяват от Борда на Лигата. Там експертите ще трябва да преценяват дали въпросните договори са на завишена стойност и дали налице е конфликт на интереси. Независима компания ще решава дали предложената сделка е на справедлива пазарна стойност, а оценителят ще има достъп до цялата база данни, за да провери дали сумите са изкуствено завишени. Така например договор с фирма-приозводител на екипи или с друга за правата на стадиона – трябва да имат сходно финансово изражение спрямо подобни сделки на други клубове.

От Нюкасъл са категорични, че това е антиконкурентно поведение и има пълната подкрепа на Сити.

Припомняме, че преди да се въведе изискването за проверки на спонсорските договори с фирми от Саудитска Арабия, подобен тип сделки бяха напълно блокирани от останалите клубове, но ветото изтече вчера и сега ръководството на „свраките” може да развърже кесията.

Leave a reply