МОК готов с COVID правилата за Олимпиадата

На 4 февруари МОК ще представи правилата за борба с пандемията от коронавирус, които трябва да бъдат спазвани по време на Олимпийските игри през лятото.

Тези правила ще позволят на 15 400 спортисти и десеткихиляди други лица да влязат безопасно в Япония и да прекарат времето си по време на Олимпиадата без да бъдат заразени

Организаторите и МОК обяви плановете публично, надявайки се да се премахнат сенките на съмнението относно евентуална отмяна на игрите след едногодишното отлагане. „Създадохме 4 различни сценария. Настоящият сценарий е много подобен на този, който сме създали в момента, като пандемията е все още сред нас и ще има държави, в които разпространението на коронавируса е по-широко от други“, каза Лусия Монтанарела, ръководител на медийните операции на МОК.

Книгата с правилата ще обхваща създаването на сигурни балони в Токио и ще бъде актуализирана с промяната на протоколите с наближаването на церемонията по откриването.

Всички пътуващи до Япония вероятно ще бъдат принудени да преминат през период на самокарантина у дома преди да пътуват за азиатската държава. След това ще има тестова на летището при заминаване и нови тестове при пристигането в Япония, а тези, които отседнат в олимпийското село ще бъдат проверявани през ден.

„Знаем, че сме изправени пред огромно предизвикателство да създадем балон за всички спортисти. Едно е да се създаде един за 200 спортисти в един спорт, а съвсем друго е да се създаде такъв за хиляди спортисти в различни спортове”, каза още Монтанарела.

На този етап един от основните въпроси, които са без отговор включва феновете. Колко зрители ще могат да присъстват на игрите и въобще ще бъдат ли допускани фенове от чужбина? Олимпийският министър Сейко Хашимото заяви, че решението ще бъде обявено „до пролетта“. По-малкото аудитория означава повече разходи за Япония, тъй като местният организационен комитет очаква да бъдат събрани 800 млн. долара от продажба на билети.

Крейг Спенс, говорител на Международния параолимпийски комитет, заяви, че организаторите работят за спечелване на подкрепа от японската общественост, тъй като 80% от анкетираните смятат, че Олимпийските игри трябва да бъдат отменени или отложени. „Ако сте спортист или заинтересована страна, няма да можете да се качите на самолет, докато не предоставите отрицателен тест и броят на тестовете, които ще направим на място, трябва да успокои хората”, каза Спенс.

От своя страна президентът на МОК Томас Бах все още настоява всички участници да бъдат ваксинирани. Световната здравна организация обаче заяви по-рано тази седмица, че олимпийските спортисти не трябва да бъдат приоритет пред здравните работници, възрастните и уязвимите лица. Почти 75% от приходите на МОК идват от продажбата на телевизионни права за Игрите, а Токио може да струва от 2 до 3 милиарда долара, което прави Игрите финансов императив, дори ако трябва да се превърне основно в телевизионно събитие. Япония има повече от 5000 смъртни случая, приписвани на COVID-19, а здравната му система е в стрес със смъртните случаи и новите случаи се увеличават.

Президентът на Японската медицинска асоциация издаде предупреждение миналата седмица, когато го попитаха за Олимпийските игри и възможните заразени от чужбина: „Много хора ще дойдат отвън и това е огромен брой. В тази ситуация, ако има субекти с коронавирус, няма да е възможно да ги приемете. Освен ако не се случи чудо, като масово пускане на ваксина или лечение”.

Leave a reply