тухел

Методите на Тухел, които класираха Челси на два финала

Томас Тухел подписа с Челси на 26 януари и само четири месеца след това ефектите от неговата работа са видими. Германският специалист промени коренно „сините“ и ги класира за два финала – в Шампионска лига и за ФА Къп. Освен всичко това, лондончани записаха победи срещу някои от най-силните отбори в света и са в топ 4 във Висшата лига. Методите на Тухел подобриха футболистите физически, псхически и технически.

Още в началото бившият наставник на ПСЖ наблегна на техниката. На тренировки футболистите започнаха да играят с малка топка, а целта е да се подобрят пасовете. После отново бе върната стандартната топка, но бяха въведени малки вратички. Това веднага даде отражение и играчите на Челси започнаха да движат коженото кълбо много по-бързо по време на мачове.

За вратарите новостите също не липсваха. Повечето специалисти предпочитат тренировки за рефлекс и за играта с крака, но на „Стамфорд Бридж“ нещата са малко по-различни. Тухел иска неговите вратари да са мощни и да доминират в наказателното поле. Точно затова на тренировки се използват методи от ръгбито. Вратарите са изблъсквани с щит използван в ръгбито, за да свикнат на единоборства, когато трябва да уловят топката сред много футболисти в наказателното поле. В момента, в който Едуар Менди или Кепа Арисабалага скочат да хванат топката, Петър Чех или друг член на щаба ги удря с щита, за да не се чувстват комфортно.
Психологията също е част от подготовката на Тухел, за да направи футболистите още по-решителни. Освен това германецът използва и трикове за заблуда на противника. Той е възложил на играчите си да използват кодови думи, когато атакуват. Така само те ще знаят на кой трябва да се подаде в дадена ситуация и откъде трябва да нападат. Освен това тези кодови думи се променят, така че противникът да не може да свикне.

Томас Тухел е известен с иновативните си и дори странни методи, но за момента те дават резултати. Разбира се, германецът неизменно имаше конфликт с ръководствата на предишните си отбори, когато резултатите не се получаваха. Той беше уволнен от Борусия Дортмунд и ПСЖ, но изглежда в Челси е намерил правилното място, където да разкрие напълно качествата си.

Leave a reply