Ивайло Иванов: Не съм спирал за минута да тренирам и да мисля за олимпиадата

Родната звезда в джудото Ивайло Иванов гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Той направи истински бум в Катар, спечелвайки исторически първи медал за България от “Мастърс състезание по джудо.

В края на месеца пък бе коронясан за Спортист номер 1 на 2020 от ресорното министерство в традиционната “Нощ на шампионите”. Голямата му цел е да стъпи на почетната стълбичка на олимпийските игри в Токио през лятото. В годините гостът ни се доказа като непримирим боец и с малко късмет е способен да изпълни мечтата си.

– Ивайло, здравей! Много ни е приятно, че отново си гост в предаването „Код Спорт“! Предишният ни разговор бе на 23 октомври 2016 г. Какво се промени при теб за тези малко повече от четири години?

– Добър ден! Искам да изкажа изключителни благодарности, че отново имате желание да се видим. Мина доста време и доста неща се промениха, като започнем от моето израстване като човек, като спортист, като узряване. Четири години е много време, животът доста ме очука отляво-отдясно. Смятам, че избрах правилния път и не се отказах. Тогава имахме доста тежки проблеми с федерацията, както знаете. Радвам се, че ме спасиха, както клубът ми ЦСКА, приятелите ми, треньорът на националния отбор Атанас Герчев, синът му Янислав и семейството, защото бях на крачка от отказване, поради това, че се подиграваха с нас.

– Тогава не скри разочарованието си от седмото място на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Колко време ти беше нужно, за да го преодолееш?

– Не знам дали още съм го преодолял на 100%. Може би ще го преодолея като взема медал на предстоящите олимпийски игри, живи и здрави. Тогава със сигурност болката ще отмине, макар че завинаги ще остане едно нещо в мен, винаги ще ме чегърта, че не съм успял да завоювам медал и тогава. Но гледам да се концентрирам, да успея да се поуча от загубите на самата олимпиада. Дай боже, сега съм много по-добър! Узрях, много рутина натрупах оттогава, много състезания, още медали. Надявам се всичко това да ми е като поука и да имам един прекрасен ден на летните олимпийски игри в Токио!

– Четири години по-късно ти се утвърди в елита на джудото, постигна впечатляващи резултати – през 2019 г. злато в Китай и през 2020 г. сребро на европейското първенство. Кое от тези две отличия спечели по-трудно?

– Всяко отличие си е за него. В началото отчасти бях подценил световното, а то се оказа много сериозно състезание. И то не световно, а военни олимпийски игри се води, защото се провежда на четири години. Отидох в Китай много отпуснат, което е много хубаво, защото не го бях възприел като нещо много тежко, да е на всяка цена състезанието и много добре ми се получиха нещата. Бяхме с настоящия треньор на ЦСКА, беше спокойно, нямаше никакво напрежение, не усещах, че кой знае какво зависи от това нещо, защото подготовката ми е година за година, парите са ми година за година и се гледа европейско, световно и олимпиада. Когато примерно отиваш на европейско, гледаш да се класираш, за да може да запълниш следващата година и да имаш добри доходи, добър бюджет. Европейското първенство беше трудно, поради простата причина, че нямахме подготовка през 2020 г., защото COVID мерките ни спряха. А част от подготовката ни е в Европа, в Азия, навсякъде, за да можем да достигаме елита на спорта и да се борим с тях, тъй като в България все още не сме достигнали този елит, но се работи по този въпрос. Затова много оцених европейското, въпреки че от финала съм много недоволен, но си взех поуките и следващият път ще съм доволен!

Цялото интервю със състезателя на С.К. ЦСКА джудо – Ивайло Иванов можете да видите на прикаченият видео клип.

Leave a reply