960 600 tomas dilejni

Герой на Дания с шокиращо разкритие, чудно е как играе голям футбол

Футболист с голям зрителен дефект играе на UEFA EURO 2020 и е един от героите на своята страна. Става дума за датския национал Томас Дилейни, който страда от далтонизъм.

Всъщност, дефанзивният халф е един от първите играчи, които публично признават, че са далтонисти. Той дори разкри, че му се е случвало да не може да разграничи двата отбора един от друг заради подобните им по цвят екипи.

На четвъртфиналите Дилейни стана Играч на мача, вкарвайки първия гол срещу Чехия, а на първенството се отличава и с работна етика – пробягал е 43, 5 км. След попадението си той побърза да го посвети на Кристиан Ериксен, който колабира в първия мач на Евро 2020.

За проблема на Томас пък се разбира през 2018-а, когато датски фен се оплака в местна радиостанция, че не може да различи играчите на мексиканския национален отбор от тези на Дания, тъй като играели в червени и зелени фланелки. Когато чува историята, националът се обажда в радиото, за да сподели, че страда от същия дефект.

“Казвам се Томас. Аз съм далтонист и това се случва и на мен. Онзи ден на терена бе трудно да се види кой е моят отбор и кой другия”, признава Дилейни.

Първоначално Томас не разкрива самоличността си, но след това го питат за кой отбор играе. Тогава отговаря: “Националите на Дания”, превръщайки се в идол на 350 млн. далтонисти по цял свят.

Признанието му го превръща в голям смелчага, тъй като друг никога не е признавал подобен дефект, тъй като това би оказало влияние на кариерата му.

“Трудно е да се опише. Все едно виждаш две сенки с един и същ цвят. Когато фланелките са идентични, се ориентирам по гащетата, но понякога и те са еднакви. Остава ми да разпознавам лицата на футболистите, но трябва да го правя бързо, за да не губя топката. Още по-трудно е, когато хората са далеч и се движим бързо”, разказва Томас.

Заради признанията му е съществувал риск да не участва с националния отбор. Той обаче не се притеснява, дори напротив – датските обществени организации отчели заявлението му като повратен момент. В контрола срещу Австралия и Дания например и двата тима се съгласяват да носят резервните си екипи, за да не се получават усложнения.

Leave a reply