райола

Футболните клубове са похарчили 500.8 милиона долара за хонорари на агенти през 2021 година

Футболните клубове са похарчили 500.8 милиона долара за хонорари на агенти през 2021 година, повече в сравнение с предходната година, въпреки спада в разходите за трансфери, се казва в доклад на ФИФА.

ФИФА заяви, че клубните разходи за трансферни такси са се свили за втора поредна година поради въздействието на пандемията от COVID-19, но че “това намаление не се е пренесло върху разходите за такси за посреднически услуги, които останаха на същото ниво както през 2020 година и дори леко са се увеличили с 0.7 процента”.

Европейските клубове представляват 95,8 процента от общите разходи за “за посреднически услуги”, като клубовете от Англия (133,3 милиона долара), Германия (84,3 милиона долара), Италия (73,5 милиона долара), Испания (34,8 милиона долара), Франция (30,3 милиона долара) и Португалия (29,3 милиона долара) са отговорни за 77 процента от общата сума в света.

Докладът на ФИФА идва, когато Световната федерация се опитва да промени правилата за футболните агенти. Таксите на агентите ще бъдат ограничени до 10 процента от всички плащания, свързани с трансфера, и 3 процента от заплатата на играча.

Предложенията бяха критикувани от редица видни агенти, но се очаква да бъдат представени на ФИФА за одобрение през първата половина на 2022 година.

Leave a reply