михайлов

ФИФА и УЕФА в шок от връщането на Михайлов: Какво правите? (ДОКУМЕНТ)

Световната и европейската футболна централа ФИФА и УЕФА са изпратили писмо до БФС с искане за обяснение на действията от миналата седмица. Припомняме, че Борислав Михайлов оттегли оставката си и формално се завърна на поста президент на БФС, а освен това бе отменен и планувания за 25 юни конгрес на БФС. Dsport получи писмото, което двете централи съвместно са изпратили до БФС.

От писмото стана ясно, че двете организации са меко казани недоволни от ситуацията и искат обяснение за действията, които Изпълкомът на БФС е извършил. Писмото е адресирано до изпълнителния директор на футболната ни централа Борислав Попов и е получено във вторник (4 май).

Припомняме, че миналата седмица Борислав Михайлов изненадващо оттегли своята оставка подадена преди почти две години, за да се опита отново да застане на шефското място в БФС и той да организира редовен конгрес през 2022 година. Все още обаче формално това не се е случило, тъй като Агенцията по вписвания не е обявила новите обстоятелства.

От писмото се разбира, че ФИФА и УЕФА искал обяснение за това по кой член от устава на БФС е извършено връщането на Борислав Михайлов. Според него избраният за изпълняващ длъжността президент на БФС Михаил Касабов трябва да бъде такъв до провеждането на конгрес на футболната централа.

Ясно е, че ръководителите на световния и европейски футбол са наясно, че действията на Борислав Михайлов са неморални, но и вероятно незаконни, а освен реномето на футболната централа по този начин вероятно се уронва престижа на ФИФА и УЕФА.

уефа

Ето какво гласи официалното писмо на ФИФА и УЕФА до БФС: 

Ситуацията в БФС

Уважаеми г-н Попов,

Пишем ви в светлината на последните новини, които съобщават, че г-н Борислав Михайлов е оттеглил оставката си като президент на БФС, която той подаде през октомври 2019 година, и след одобрение на Изпълнителния комитет отново зае позицията на президент на БФС.

В този контекст се позоваваме на Вашето писмо от 5 ноември 2019 година, чрез което информирате ФИФА, че „На заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, проведено на 18 октомври 2019 г., президентът на БФС Борислав Михайлов, избран на 16 февруари 2018 г., подаде оставка от длъжността си“, че „Не е настоявано за тази оставка или не е поискана от клубовете-членове на БФС или Изпълнителния комитет като колективен орган“ и че „Съгласно чл. 47, ал. 2 от Устава (ите) на БФС, Изпълнителният комитет избра г-н Михаил Касабов, вицепрезидент, да упражнява правомощията на президент на БФС до провеждането на Конгрес на федерацията“. Тази позиция беше потвърдена в писмо до УЕФА от 10 декември 2020 година.

Освен това отбелязваме, че преди предполагаемото оттегляне на оставката на г-н Борислав Михайлов, БФС обяви, че ще проведе извънреден Конгрес на 25 юни 2021 г., в София, за да бъде избран президент на БФС в съответствие с гореспоменатия чл. 47, ал. 2 от Устава на БФС, който установява, че „В случай на оставка […] правомощията на президента се упражняват от първия вицепрезидент, ако първият вицепрезидент не е способен или той откаже, тогава от друг заместник-председател, назначен от Изпълнителния комитет до провеждането на нов Конгрес.“

В светлината на тези обстоятелства, любезно Ви молим да ни предоставите вашата подробна позиция по въпроса при първа възможност. По-специално, ние Ви молим да уточните въз основа на кои разпоредби на Устава на БФС и/ или съответното национално законодателство Изпълнителният комитет твърди, че е решил да одобри оттеглената оставка на г-н Борислав Михайлов и да го възстанови за президент на БФС.

 

Leave a reply