Докладът за смъртта на Марадона: Агонизирал е 12 часа

Диего Марадона е агонизирал повече от 12 часа и не е получил адекватно лечение. Това гласи медицинският доклад за смъртта на легендата, предоставен на прокурорите в понеделник. Според него аржентинецът е можело да е жив, ако е бил приет в болница, съобщава БТА.

Медицинската комисия работи в продължение на два месеца по доклада, написан от повече от 20 лекари. Документът допълнително усложнява защитата на седем души, които са разследвани по случая, включително мозъчният хирург Леополдо Луке, психиатърката Агустина Косачов и двамата работещи за Марадона.

60-годишният Марадона почина на 25 ноември от инфаркт в резиденцията си извън Буенос Айрес след операция на мозъка, която претърпя на 3 ноември. В медицинския доклад се казва, че “признаците на риск за пациента са пренебрегнати” и се добавя, че той е “показвал недвусмислени признаци на продължителен период на агония” от поне 12 часа. Документът също така казва, че вниманието, което Марадона е получил в къщата си “не е изпълнило минималните изисквания” за пациент е неговото положение. Добавя се още, че аржентинската звезда не би починала при “адекватна хоспитализация”.

Марадона е имал редица медицински проблеми, някои поради голямата употреба на наркотици и алкохол. Съобщава се, че той е бил близо до смъртта през 2000 и 2004 година. Хулио Ривас, адвокат на Луке, заяви, че ще се опита да анулира медицинската криминалистика в доклада “Те направиха пристрастен доклад, лош, без научна основа”, каза той. Адвокат на защитата, замесен в делото около смъртта на Марадона, нарече съдебното дело “процес от медиите”, след изтичането на информация от медицинския доклад миналата седмица, в който се твърди, че има “безразсъдно” поведение от страна на медицинския екип на футболиста.

“Доказателствата, които бяха изтекли, както и аудиозаписите и свидетелските показания, извлеченията, включително редактирани аудиозаписи и чатове, включват по-малко от половината от обвиняемите. Не е ли поразително?”, каза Вадим Мисчанчук пред журналисти. “Изглежда, че има намерение да се направи съдебен процес за медиите, съдебен процес преди раздаване на правосъдие, а това изобщо не е добре”, добави той. Адвокатът на сина на Марадона Диегито заяви, че докладът показва “престъпно поведение” по случая и добави, че ще настоява за пълна отчетност.

Leave a reply