Членовете на Барселона казаха голямо ”Да” за изтеглянето на кредит за 1,5 милиарда

Каталунците ще реализират проекта „Еспай Барса“ в следващите пет години

С огромно мнозинство членовете на ФК Барселона дадоха разрешение на борда на директорите и на президента Жоан Лапорта, така че те да може да преговарят и да подпишат финансирането на проекта „Еспай Барса“, който ще бъде на максимална стойност 1,5 милиарда евро.

В края на историческия онлайн референдум, проведен за първи път от 122 години, 42 693 членове, представляващи 87,8% от участващите, гласуваха в подкрепа, за да може клубът да започне да реализира проекта от 2022 година. Ако работите не се забавят, новият „Камп Ноу“ ще бъде завършен през 2025 година, а новата „Палау“ ще бъде готова през 2028 година.

Гласовете против бяха 5055, което представлява 10,4%, а 875 – 1,8% се въздържаха.

На референдума гласуваха 48 623 члена или 44,14% от имащите право. Активността е по-голяма от тази на референдума на 5 април 2014 година, когато взеха участие 37 535 члена или 31,65%.

По този начин Барселона показа още веднъж, че е много жив клуб и общността на блауграна е наясно с важността на реализирането на проекта „Еспай Барса“ за бъдещата спортна и икономическа жизнеспособност на клуба.

Но освен резултатите, референдумът беше огромен успех по отношение на избирателната активност, като членовете отговориха категорично на призива на клуба за действие относно решение от такова значение за цялостното му бъдеще, като по този начин засили легитимността на най-трансцеденталното решение в новата история на Барселона.

Демократичният дух, който винаги е бил част от Барселона, от основаването на клуба преди 122 години, беше много видим тази неделя на първия референдум, който функционираше изцяло онлайн, вместо да се използват традиционните урни. Това означаваше, че членовете могат да гласуват удобно от всяка точка на света, без да се налага да пътуват, което е особено важно във времената на пандемия, когато безопасността и пълните гаранции са толкова важни. Само няколко членове избраха да отидат лично в Аудитори 1899, за да гласуват лично на електронните екрани, които бяха предоставени за целта.

От 09:00 до 21:00 часа в неделя по електронен път, за първи път в историята на клуба 110 159 членове с право на глас имаха възможност да отговорят на въпроса: „Ратифицирате ли решението на Събранието за упълномощаване на Съвета на директорите да извършва действията, необходими за получаване на финансиране за проекта „Еспай Барса“ за сума, която не надвишава 1,5 милиарда евро?“

Одобрението позволява приключването на споразумението с „Goldman Sachs“, който действа като посредник при получаване на финансирането, което да бъде изплатено за 35 години с петгодишен гратисен период (няма да бъде изплащано до приключване на строителните работи).

В събранието на 23 октомври членовете на Барселона вече одобриха (421 гласа „за“ при 21 „против“ и 6 „въздържали се“) предложението на борда.

Лапорта сведе до минимум ефекта от този нов дълг върху клуба, тъй като той ще трябва да бъде изплащан едва след петата година. Той гарантира, че клубът няма да бъде изложен на риск, активите на клуба няма да бъдат изложени на риск и няма да бъдат ипотекирани. Червените линии, които гарантираха, че те не могат да бъдат преминати.

„Ще получим най-доброто финансиране за „Еспай Барса“, увери Лапорта.

Новият „Камп Ноу“ ще бъде с по-голям капацитет за 105 хиляди зрители и ще генерира допълнителен доход на година за клуба в размер на 200 милиона евро.

Leave a reply