dzhanluidzhi bufon parma pszh juve

Буфон с невиждан досега рекорд – 500 сухи мрежи

В седмицата, в която навърши 44, легендарният Джанлуиджи Буфон за пореден път записа със златни букви името си в историята на футбола. Стражът на Парма, чиято кариера мина още през Ювентус и пари Сен Жермен, се превърна в единственият вратар в историята на футбола, който е запазвал суха мрежа в 500 мача!

Това се случи при нулевото ,авенство на „дуковете“ като гости на Беневенто на 5 февруари в мач от Серия Б. По този начин Джиджи заключи за 423-и път вратата си в мач на клубния си отбор. Като към тях добавим и 77-те сухи мрежи с Италия, сметката се закръглява на 500.

Великият италианец постигна това постижение за 1127 мача с екипите на Парма, Ювентус, Пари Сен Жермен и Италия, което означава, че в 44,3% от мачовете противниковите футболисти не са успявали да го преодолеят.

Разбивката на чистите му мрежи показва, че той е има 92 за Парма, като дотук през кампанията са 7. При „дуковете“ той има 38,1% сухи мрежи. В ПСЖ процентът е малко по-малък – 36%. На „Парк де Пренс“ роденият през 1978 г. вратар изигра 25 мача, като не допусна попадение 9 пъти.

Ювентус е мястото, където Буфон изигра по-голямата част от кариерата си – 685 мача и там той записа 322 чисти мрежи, което прави 47% мачовете, в които не е вадил топката от мрежата си.

За „Скуадра Адзура“ Буфон има 176 мача, като тези 77 сухи мрежи показват, че в 43,75% от случаите той не е допускал гол.

Въпреки рекорда, сезонът на Парма не върви добре и Буфон не изключва идеята да премине в чуждестранен отбор през лятото. Дори на 44, Джиджи не мисли още да окачва бутонките на пирона.

„Няма да се изненадам, ако съм все още във форма на 48. Майкъл Джордан не изключи да играе до 50 и го разбирам. В края на деня ние говорим на терена. Истината е, че продължавам, защото правя неща, които другите не правят. Динамиката обаче ме кара да разбера, че Световното в Катар е нещо невъзможно“, каза Буфон.

Цялата тази статистика и проценти обаче не могат да опишат рекорда на Буфон, защото той не го постига къде да е, а на най-голямата сцена. Той играе в едно от най-силните пъвенства на света, представя една от най-успешните футболни нации на планетата, като дори вдига световната титла с Италия през 2006 г.

Буфон е бил в един отбор с Христо Стоичков, с Алесандро дел Пиеро, а по-късно – с Неймар и Килиан Мбапе. Легендарният италианец е една институция във футбола, покрай която са минали поколения футболисти и поколения футболисти са са разбирали колко трудно е да преодолееш Джиджи Буфон. Затова този рекорд не изглежда чак толкова изненадващ на фона на цялостната личност на италианеца, който завинаги ще остане в историята като един от най-великите вратари.

Leave a reply