Боксьорите ни заминават с амбиции за титли от Токио

Българските състезатели по бокс заминават с амбиции да спечелят титли на олимпийските игри в Токио 2020. Стойка Кръстева (категория до 51 кг), Станимира Петрова (57 кг) и Даниел Асенов (52 кг) ще представят страната в японската столица.

Жребият за олимпийския турнир по бокс ще се състои на 22 юли. Категорията на Петрова започва на 24 юли, на Кръстева на 25 юли, а на Асенов – на 26 юли. Евентуалните финали са на 3 август за Петрова и на 7 август за Асенов и Кръстева.

На пресконференция днес Станимира Петрова и Даниел Асенов разказаха, че последната част от подготовката им е включвала предимно спаринги.

„Чувствам се добре. Надявам се да нямам контузии до олимпиадата. Това е втора олимпиада за мен, сега се чувствам доста по-спокойна и уверена. Надявам се да покажа най-доброто от себе си и да имам малко късмет“, каза Станимира Петрова.

„Проведох лагер във Варна, имах спаринги с момчета и мъже. Благодарни сме на БФБокс, че ни осигурява всичко необходимо за подготовката – лагери, спаринги. Доволна съм от това, което показвам на тренировка. Има напрежение, но това е нормално преди големи състезания“, добави тя.

Личният треньор на Станимира Петрова – олимпийският шампион Петър Лесов, заяви, че още малко й трябва, за да бъде във върхова форма, но това ще се случи „когато трябва“.

Даниел Асенов има да сваля още няколко килограма до олимпиадата,но в момента също е в добра форма. Той се подготвя на базата „Дианабад“ в София.

„В много добра форма съм в момента. Самочувствие всеки състезател има, защото се е доказвал през годините и е оставил следа. Аз също съм оставил следа. Надявам се да нямаме контузии. И тримата имаме шансове не само за медали в Токио, но и за титли. Отиваме не само за медали, а да се бием за златото. Ще се раздадем не на 100, а на 1000 процента“, каза Асенов.

И тримата български състезатели по бокс са преболедували коронавируса и ще отпътуват за Токио само с PCR тестове, защото има антитела.

Мерките срещу пандемията в Япония не ги притеснява особено, защото подобни са били те и на турнирите, на които са участвали в последната една година.

В категорията на Станимира Петрова има 20 състезателки, а на Даниел Асенов – 28. Те ще трябва да изиграят по минимум 4 срещи, за да стигнат до финала.

„Няма слаба противничка в моята категория. От всички мога да загубя, но и всички мога да победя. Тази олимпиада е най-важната за мен. Може би ще остана и до следващата, но мисля, че тази е моята. Очакванията много ме натоварват и затова гледам да не им обръщам много внимание“, заяви Петрова.

„Аз ще имам четири мача до финала. Надявам се и на доза късмет. Тази олимпиада е доста важна и ще дам максимума от себе си“, каза Даниел Асенов.

Боксьорите още не знаят дали ще присъстват на церемонията по откриването на Игрите в Токио, като това зависи от жребия в категориите им.

Leave a reply