nikola spasov

Бюст – паметникът на Никола Спасов готов до пролетта

Юношески турнир за Купата на Адмирала подготвят във Варна

Петко Йорданов от Ямбол е скулпторът, който ще направи бюст-паметника на Никола Спасов – Адмирала.Очакванията са скулптуртният портрет да бъде готов до пролетта. Голямата кампания, която предприеха привържениците на Черно море за набирането на средства, даде необходимия резултат и скоро всички, които бяха съпричастни към тази идея ще я видят реализирана. Повече за това на какъв етап е цялата процедура по направата на бюст паметника разказва в интервю за Дарик радио и dsport Велико Димитров, който заедно с Илко Петров и Иван Михайлов е част от инициативния комитет.

„Скулпторът Петко Йорданов е на 99% готов с идейния макет. Тези дни предстои отново пътуване до Ямбол, за да се обсъдят евентуални последни корекции. След това този идеен проект ще бъде предложен на Община Варна за одобрение от експертния съвет по устройство и естетизация. Първоначално се бяхме ориентирали към известния варненски скулптор Живко Дончев,  но тъй като той е претоварен с работа, се стигна до избора на Петко Йорданов от Ямбол. Той прие предложението много присърце. В най-скоро време, когато се одобрят всички нормативни актове, ще имаме паметник на Никола Спасов. Основното ни искане беше Спасов да бъде с адмиралския мундир, с адмиралската шапка. Със сигурност така ще изглежда паметникът. Нашата идея е той да бъде поставен до паметника на Иван Моканов, но Общината ще има думата тук“.

Предвижда се от другата година да се провежда международен юношески турнир по футбол за Купата на Адмирала.
„Тази идея отново се роди от Илко Петров. Желанието ни е в него да бъдат поканени за участие всички юношески гарнитури (U19) от отбори, в които Никола Спасов е играл, а след това е бил и треньор. Искаме следващото лято Варна да стане столица на юношеския футбол в Европа“, каза още Велико Димитров.

Leave a reply