Бивш треньор на ЦСКА и Лудогорец: Северна Македония разклати Европа

Бившият кондиционен треньор на ЦСКА и Лудогорец, а сега част от националния отбор на Северна Македония Иван Йовановски говори пред руското издание „Спорт-Експрес“ след победата над Германия с 1:2. Успоредно с националния отбор Йовановски работи и в руския Урал.

– Можете ли да се наречете щастливи след тази победа?

– Разбира се! Работя там от 5 години. Мога да бъда наречен не само щастлив човек, но и горд от моя екип. Имаме компактен състав и освен това всички сме едно голямо семейство. Отначало бяхме много щастливи, че стигнахме до Европейското, а сега сме щастливи, че победихме един от най-добрите отбори в света. Тактическият подход беше много сериозен. Всеки показа максимума си.

– Имате ли обяснение как успяхте да постигнете тази победа?

– Показахме си зъбите! Не се предадохме, защото вкарахме гол, който ни позволи да победим. Македонският национален отбор се превръща в сериозен претендент. Ще кажа следното – всичко това е резултат от работата на всички, а не е инцидентно! Някои хора смятат, че това е случайно, но не е. Имаме достатъчно умения, мотивация и професионализъм, за да постигнем такъв резултат. Знам как ни гледа целия свят и че никой не очакваше такъв резултат. Всеки път, когато се събираме, ние работим според нашия план. Всеки път ставаме все по-добри.

– Може ли подценяването на германския национален отбор да бъде основният фактор за тази победа?

– Не. Още от първите дни треньорът на германците заяви, че Северна Македония е качествен отбор и изисква сериозен подход. Треньорите на други отбори гледат и разбират, че притежаваме всички необходими игрови качества.

– Какво се случи в съблекалнята след мача?

– Голямо щастие! Имаше неописуеми емоции. Постигнахме страхотна победа за целия македонски футбол, просто исторически мач. Европа и светът са разклатени! Абсолютно всички бяха изненадани. Всички спортни медии писаха за това. Казват, че сме спечелили с хитростта си.

– Вие сте кондиционен треньор. Можете ли да обясните как Пандев на 37 години успява да даде постига резултати на толкова високо ниво?

– Пандев през целия си живот играе на високо ниво. Освен това е изключително добре физически. Едно от основните му футболни качества е футболната интелигентност. Краката на Пандев са преминали през много дербита и финали, така че този футболист е една от основните силни на нашия отбор. Фактът, че е на 37 години, е незначителен. Той помага във всяка атака и във всички защитни действия. Опитваме се да го държим чрез индивидуални тренировки и да се уверим, че той показва нивото си в националния отбор.

Leave a reply