Младок най-атрактивен на шампионата по борба

Европейският вицешампион за кадети Георги Иванов беше най-атрактивен в сутрешния сеанс на държавния шампионат по свободна борба за мъже в зала “София”.  18-годишният талант записа две победи, в които отбеляза общо 25 точки и тушира съперниците си. В квалификациите Иванов срази Иван Кьосев с 10:0 и туш. Същото застигна и взелият наскоро български паспорт чеченец Ислам Адизов, който се предаде след 15:6. Така на полуфиналите, които започват от 16.00 часа днес, Иванов ще спори с Айлин Ашим.

В една от най-оспорваните категории до 74 кг до полуфиналите достигнаха фаворитите Михаил Георгиев и Мирослав Киров, като и двамата не дадоха точки на съперниците си. Георгиев, бронзов медалист от Евро 2019 до 23 години, тушира Йоан Георгиев, след като водеше с 10:0, а след това срази с технически туш 10:0 и Петър Петков. А Киров, трети от Евро 2014, беше категоричен срещу Батухан Къратлъ и Айджан Раимов с по 10:0.

Една убедителна победа до момента записа Владимир Дубов в по-горната за него категория до 65 кг. Световният и европейски вицешампион от 2013-а поведе с 10:0, след което тушира Сашко Костадинов. И в следобедния сеанс среща Алиш Алиш на полуфиналите.

В отсъствието на Георги Вангелов, носител на златния пояс “Дан Колов”, до полуфиналите в категория до 57 кг стигна фаворитът за титлата Микай Наим. Световният вицешампион до 23 година от 2017-а до момента има на сметката си два успеха с технически туш от по 10:0 – срещу Ивайло Тисков и Мариян Димитров.

В категория до 86 кг за място на финала ще спорят Джемал Али, европейски вицешампион за юноши от 2018-а, и Евелин Русев, бронзов медалист от Евро 2013 за кадети, който се завърна в спорта след 4-годишно наказание за употреба на допинг. Но старозагорският състезател е с амбиция отново да се наложи в националния отбор.

До полуфиналите стигна и Ахмед Магамаев (92 кг) след две победи с туш – над Петър Богданов и Христо Методиев. За място на финала ще спори и Ахмед Батаев (97 кг). Миналия месец натурализираният чеченец се окичи с бронз на световната купа в Белград. На тепиха излязоха 136 състезатели от 26 клуба.

Срещите в зала “София” бяха наблюдавани от Александър Томов, петкратен световен и европейски шампион, Христо Маринов, президент на федерацията, Валентин Райчев, генерален секретар, Радослав Великов, бронзов олимпийски медалист от Пекин 2008, както и от Михаил Ганев, световен шампион, а сега кмет на община Златарица. Зрители не се допускат до шампионата, но срещите се излъчват на живо на сайта на БФ Борба.

Leave a reply